Υπό την κρίση του ΣτΕ ο νόμος για τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων

Υπό την κρίση του ΣτΕ ο νόμος για τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή κατά του νόμου 4014/11, που περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για τα αυθαίρετα και τη μη κατεδάφισή τους έναντι παραβόλου, τίθεται υπό την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ με αφορμή και εκκρεμή υπόθεση.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν ιδιοκτήτες οικοδομής στην Ηγουμενίτσα. Η πρώτη προσφυγή έγινε το 2009 και αφορούσε οικοδομική άδεια γειτόνων τους την οποία κατήγγειλαν ως παράνομη γιατί δεν είδαν να έχουν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι. Η άδεια ανακλήθηκε κατόπιν αυτοψίας από τη διοίκηση και η οικοδομή χαρακτηρίστηκε αυθαίρετη, ωστόσο κάνοντας χρήση του ν. 4014/11, οι αντίδικοι πέτυχαν έκδοση νέας άδειας το 2012. Κατά της νέας αυτής άδειας έγινε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, η οποία θα κριθεί, μαζί με άλλη εκκρεμή υπόθεση, από το ΣτΕ.

Στην προσφυγή γίνεται επίκληση νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων που ανεγέρθησαν μετά τις 31.3.1983.

Επίσης ζητείται να κριθεί αντισυνταγματικός ο επίμαχος νόμος καθώς, όπως αναφέρεται, οι διατάξεις του νοθεύουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ είναι αντίθετες και στην έννομη προστασία και τη Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι επιτρέπουν ουσιαστικά ακόμα και την ακύρωση δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οικονομικές άδειες ή τις οποίες ανακάλεσε ως παράνομες η ίδια η διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή