Η «λίστα της Σαγκάης» για τα ΑΕΙ

Η «λίστα της Σαγκάης» για τα ΑΕΙ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται και φέτος στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια για το 2012, όπως δημοσιεύθηκαν στη λεγόμενη «λίστα της Σαγκάης» από το πανεπιστήμιο Ξιάο Τονγκ. Ωστόσο, το ένα από αυτά βρίσκεται σε χαμηλότερη από πέρυσι θέση.

Και τα δύο έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις 301 – 400 (μετά την 100ή θέση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά και όχι κατά αύξοντα αριθμό), ενώ το Καποδιστριακό πέρυσι είχε σημειώσει καλύτερες επιδόσεις, ευρισκόμενο στις θέσεις 201 – 300. Για το Αριστοτέλειο φέτος δεν άλλαξε κάτι στην τελική του κατάταξη.

Τα κριτήρια

Στην πρώτη εικοσάδα συγκαταλέγονται κυρίως πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, με πρώτο το Χάρβαρντ, δεύτερο το Στάνφορντ, τρίτο το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης). Τα δύο κορυφαία βρετανικά, Οξφόρδης και Κέμπριτζ, βρίσκονται στην πέμπτη και δέκατη θέση αντίστοιχα, ενώ νέα είσοδο στο Top-20 κάνει φέτος η Ιαπωνία, με το πανεπιστήμιο του Τόκιο στην εικοστή θέση του καταλόγου. Τα κριτήρια με βάση τα οποία καταρτίζεται «η λίστα της Σαγκάης» συμπεριλαμβάνουν βραβεύσεις με Νομπέλ Χημείας, Φυσικής, Φυσιολογίας, Ιατρικής, Οικονομίας μετρώντας από το 1961 μέχρι σήμερα για τους φοιτητές ή αποφοίτους και από το 1971 και εφεξής για τους καθηγητές.

Παράλληλα, συνυπολογίζεται ένας συνδυασμός δημοσιεύσεων σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, με υψηλό αριθμό παραπομπών που πραγματοποιούν ερευνητές των πανεπιστημίων, ερευνητικές εργασίες που έχουν περιληφθεί στο Science Citation Index και το ποσοστό εργασιών που έχουν δημοσιευθεί στο τοπ 20% των επιστημονικών επιθεωρήσεων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου (Μαθηματικά/Φυσικές Επιστήμες, Μηχανική/Τεχνολογία/Πληροφορική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Γεωπονική, Ιατρική και Φαρμακευτική, Κοινωνικές Επιστήμες). Για πρώτη φορά φέτος εισήχθη και το κριτήριο του ύψους των κονδυλίων για έρευνα στις πολυτεχνικές σχολές, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα της λίστας της Σαγκάης, ο δείκτης αυτός συλλέγεται προς το παρόν μόνο για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.

Στην πρώτη εκατοντάδα, περισσότερα από τα μισά πανεπιστήμια είναι των ΗΠΑ (53), 9 της Μεγάλης Βρετανίας, 4 ιαπωνικά, 5 από την Αυστραλία, 4 από τη Γερμανία, ισάριθμα από τον Καναδά και από την Ελβετία, από 3 έχουν η Γαλλία, η Σουηδία και το Ισραήλ, από 2 η Ολλανδία και η Δανία και από 1 το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ρωσία. Ωστόσο, στο γενικότερο σύνολο, από τα 500 τα 202 είναι ευρωπαϊκά, 182 αμερικανικά (Βόρεια και Νότια Αμερική), 88 ασιατικά, 24 αυστραλιανά και 4 αφρικανικά. Με εξαίρεση τη Βρετανία, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, το γαλλικό Paris 1, βρίσκεται στην 37η θέση και ακολουθεί στην 42η θέση το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Η λίστα της Σαγκάης είναι μία από τις πλέον έγκυρες, αλλά δεν είναι η μόνη. Στην topuniversities. com, τα σκήπτρα για το 2012 κατέχει το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, με δεύτερο το Χάρβαρντ, τρίτο το ΜΙΤ, τέταρτο το Γέιλ και πέμπτο της Οξφόρδης, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 387η θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή