Ο «Ξένιος Ζευς» επεκτείνεται

Ο «Ξένιος Ζευς» επεκτείνεται

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου πλην του κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις αναμένεται να επεκταθεί η αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς πολλοί αλλοδαποί που διαμένουν παράνομα στην πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς άλλες περιοχές εξαιτίας των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία από τις επιχειρήσεις, μόλις ο ένας στους πέντε αλλοδαπούς που ελέγχονται για νομιμότητα διαβίωσης συλλαμβάνεται, καθώς οι υπόλοιποι διαθέτουν έγγραφα παραμονής.

«Οι παράνομοι αποφεύγουν τους ελέγχους, κρύβονται στα σπίτια ή φιλοξενούνται σε σπίτια σε άλλες περιοχές», σχολίασε πηγή του υπουργείου. Συνολικά, μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο οι αστυνομικοί είχαν προσάγει 8.073 αλλοδαπούς από τις οποίους συνελήφθησαν οι 1.673 για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Διενεργήθηκαν 79 έρευνες σε σπίτια, 103 σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 29 σε οίκους ανοχής.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι συλλόγων του κέντρου αναφέρουν ότι ενώ η εικόνα της πόλης παρουσιάζει σαφή βελτίωση, όσον αφορά την παρουσία παράνομων μεταναστών, πολλά προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε την προσπάθεια του υπουργείου, που φαίνεται ειλικρινής, ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κλοπές και οι ληστείες δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί» σχολίασε εκπρόσωπος τοπικού συλλόγου και κάτοικος του κέντρου.

Μεγάλο στοίχημα του υπουργείου παραμένει η άμεση δημιουργία νέων χώρων κράτησης μεταναστών, καθώς όλο και περισσότεροι συλλαμβάνονται και κρατούνται μέχρις ότου -σύμφωνα με το υπουργείο- είτε απελαθούν είτε αποχωρήσουν οικειοθελώς μέσω του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Μετά τη χρήση των αστυνομικών σχολών Ξάνθης και Κομοτηνής για προσωρινή κράτηση μεταναστών, το υπουργείο επιδιώκει άμεση δημιουργία χώρων κράτησης σε Δεσκάτη Γρεβενών και Κόνιτσα Ιωαννίνων, οι τοπικές αρχές των οποίων έχουν προτείνει τις περιοχές τους με ανταμοιβή τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αναμένεται να επεκταθούν οι δυνατότητες του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με το υπουργείο Αμυνας προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χρήσης ανενεργών στρατοπέδων για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών.

Εμβολιασμοί

Προκειμένου να διενεργείται ιατρικός έλεγχος των μεταναστών που συλλαμβάνονται, η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ηδη έχει σταλεί στις αστυνομικές σχολές Ξάνθης – Κομοτηνής ιατρικό κλιμάκιο. Τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασαν και εμβολίασαν όλους τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στις σχολές, ενώ από την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο του οργανισμού διανέμει είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης στους κρατουμένους των σχολών. Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «από τον Μάρτιο 2011 μέχρι σήμερα τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασαν περισσότερους από 30.000 μετανάστες στην περιοχή του Εβρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή