Προώθηση μέτρων για καλύτερη διαχείριση υδάτων

Προώθηση μέτρων για καλύτερη διαχείριση υδάτων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τον περιορισμό των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης, την εξοικονόμηση νερού κατ’ οίκον, την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για άρδευση και τον εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων προωθεί τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία. Αντίθετα με όσα έχουμε συνηθίσει, οι κινήσεις αυτές δεν προέρχονται άμεσα από κάποια υποχρέωσή μας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γίνονται στην ίδια φιλοσοφία της ανάγκης για καλύτερη διαχείριση του νερού, σε μια χώρα που λόγω κλιματικής αλλαγής το πρόβλημα της λειψυδρίας πρόκειται σε βάθος χρόνου να επιδεινωθεί.

Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τι κινήσεις έχουν γίνει την τελευταία διετία.

– Το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν σε κοινοτική χρηματοδότηση έργα ελέγχου διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης δήμων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ. Επίσης έχουν ενταχθεί έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού, ύψους 60 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η επέκταση των διυλιστηρίων Θεσσαλονίκης και Αμαλιάδος, η υδροδότηση των οικισμών του ανατολικού τμήματος του νομού Καρδίτσας από το φράγμα Σμοκόβου και η υδροδότηση με ασφαλές νερό των κοινοτήτων στην περιοχή του Ασωπού και της Μεσσαπίας.

– Υπό ένταξη βρίσκονται προτάσεις δήμων και άλλων φορέων (ύψους 65 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόταση για επαναχρησιμοποίηση μέρους των εκροών από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας.

– Με ταχείς ρυθμούς εντάσσονται σε κοινοτική χρηματοδότηση και έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη τη χώρα, κυρίως σε οικισμούς με πληθυσμό μεταξύ 2.000-15.000 κατοίκων (η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τα όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία). Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι βιολογικοί καθαρισμοί και τα δίκτυα αποχέτευσης της ανατολικής και δυτικής Αττικής, για τα οποία η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο.

– Τέλος, τον Απρίλιο του 2011 η Ειδική Γραμματεία υδάτων ξεκίνησε την κατάρτιση πλαισίου για την κατ’ οίκον εξοικονόμηση νερού. Μελέτη που ολοκληρώθηκε, έδειξε ότι απλές παρεμβάσεις στον εξοπλισμό ενός νοικοκυριού μπορούν να επιτύχουν εξοικονόμηση νερού σε μεμονωμένα νοικοκυριά κατά τουλάχιστον 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή