Μέρα προσευχής μουσουλμάνων

Μέρα προσευχής μουσουλμάνων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές ενόψει της αυριανής κορύφωσης του εορτασμού του Ραμαζανιού κυρίως στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μουσουλμάνων από δεκάδες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες. Οπως και πέρυσι, η πολιτεία παραχώρησε τους χώρους του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ για τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων, διευκρινίζοντας σε απολύτως αυστηρό τόνο ότι δημόσιες προσευχές σε πλατείες της Αθήνας δεν θα γίνουν επιτρεπτές.

Προσευχές αναμένεται να γίνουν και στα περίπου 100 αυτοσχέδια τζαμιά που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Αθήνα. Στόχος των αρχών είναι η ομαλή διεξαγωγή των προσευχών, χωρίς προβλήματα ούτε από τους αλλοδαπούς ούτε από ακραίες ομάδες που ενδεχομένως θα θελήσουν να δυναμιτίσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Εξάλλου, η ατμόσφαιρα είναι ήδη ηλεκτρισμένη εξαιτίας σειράς βίαιων περιστατικών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, με σημαντικότερα τη δολοφονική επίθεση αλλοδαπού σε ανήλικη κοπέλα στην Πάρο και τη δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας, πιθανόν από ομάδα ακροδεξιών. «Οι νόμιμοι μετανάστες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε. Η πολιτεία έχει δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους έθιμα, αποδεικνύοντας ότι είμαστε ένα κράτος που σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες του καθενός. Από εκεί και πέρα θα αποτρέψουμε εντάσεις που θα θελήσουν ενδεχομένως να δημιουργήσουν ορισμένοι με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή, είτε αυτές προέρχονται από την πλευρά των αλλοδαπών είτε από ομάδες Ελλήνων που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα» αναφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ. ΑΣ.

Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την αυριανή ημέρα καθώς, όπως υποστηρίζουν, τους μήνες που προηγήθηκαν ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων πραγματοποίησε περισσότερες από 100 συναντήσεις με μετανάστες που τελούν ρόλο πολιτικών ή θρησκευτικών ηγετών στις κοινότητες μεταναστών που ζουν στην Αθήνα. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν σε όλες τις περιπτώσεις η προσευχή της αυριανής ημέρας. Ενημερωτικές συναντήσεις έγιναν και με τις πρεσβείες των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που ζουν στην Αθήνα. Στόχος του υπουργείου είναι η αποτροπή των προσευχών σε δημόσιους χώρους αλλά κυρίως η δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό από ενδεχόμενα τηλεοπτικά πλάνα επεισοδίων κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών. «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις καλές σχέσεις που έχουμε με τις μουσουλμανικές χώρες. Δεν θα πρέπει να περάσει η εντύπωση στο εξωτερικό ότι η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση που οξύτατου μεταναστευτικού προβλήματος έχει να κάνει κατά οποιονδήποτε τρόπο με τη θρησκεία. Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα πρέπει να διαφυλαχθούν για λόγους γεωστρατηγικής αλλά και ασφάλειας» τονίζει στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Οι συναντήσεις που έγιναν με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μεταναστών είχαν ακόμα έναν σημαντικό στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πάγωμα της απόφασης για δημιουργία τεμένους στον Βοτανικό προτάθηκε η «αναβάθμιση» κάποιων από τους άτυπους χώρους λατρείας της Αθήνας σε ευκτήριους οίκους. Σήμερα οι συγκεκριμένοι χώροι λειτουργούν ως «πολιτιστικοί σύλλογοι». Η μετατροπή τους σε επίσημους χώρους λατρείας είναι δυνατή βάσει νομοθεσίας, εφόσον οι αρμόδιοι ενδιαφερθούν να κινήσουν τη διαδικασία και οι χώροι πληρούν τις προϋποθέσεις (πυρασφάλεια κ. λπ). Ωστόσο μέχρι σήμερα ουδείς έχει ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο. «Είναι λανθασμένη η κατηγορία ότι η πολιτεία δεν ιδρύει χώρο λατρείας μουσουλμάνων. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Το ότι κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να μετατρέψει άτυπο χώρο λατρείας σε επίσημο ίσως έχει να κάνει είτε με τις προδιαγραφέςπου πρέπει αυτός να τηρεί είτε με το γεγονός ότι έτσι παρέχονται επιχειρήματα υπέρ του επιτακτικού αιτήματος για δημιουργία μεγάλου τεμένους. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν επιτρέπει να γίνει μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα», σχολιάζει καλά πληροφορημένη πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή