Αποδείξεις κόβονται μόνον κατόπιν… αιτήματος

Αποδείξεις κόβονται μόνον κατόπιν… αιτήματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο βαθαίνει η νύχτα τόσο εξαφανίζονται οι… αποδείξεις, σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν ταξιδιώτες, που βρέθηκαν φέτος το καλοκαίρι σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Μόνο τα πρώτα ποτά στα μπαρ συνοδεύονται από αποδείξεις, ενώ στις περισσότερες ταβέρνες οι αποδείξεις δίνονται κατόπιν αιτήματος. Εξαίρεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», οι καφετέριες, όπου στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εκδρομείς δηλώνουν ότι ήταν σπάνιο φαινόμενο ο καφές χωρίς απόδειξη.

Στην πόλη της Κέρκυρας, σύμφωνα με μαρτυρίες, κόβουν αποδείξεις σχεδόν σε όλα τα καφέ, ωστόσο το φαγητό θεωρείται πως δεν χρήζει φορολόγησης. «Δεν υπήρχε περίπτωση να πιω καφέ που να μην συνοδεύεται από απόδειξη», εξηγεί στην «Κ» ο 37χρονος Αιμίλιος Γεωργίου που επέλεξε το νησί των Φαιάκων για τις φετινές του διακοπές. «Στις ταβέρνες μάς έφερναν το δελτίο παραγγελίας και ποτέ την κανονική απόδειξη, παρά μόνο εάν τη ζητούσαμε. Επίσης, ήταν τόσο δεδομένο για εμάς ότι πληρώναμε ξαπλώστρες χωρίς απόδειξη, που όταν αυτή μας δόθηκε σε μια παραλία, ξαφνιαστήκαμε», συμπληρώνει.

«Πληρώσαμε διαμονή 4 ημερών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς απόδειξη. Οταν τη ζητήσαμε, μας είπε η ιδιοκτήτρια ότι της έχει τελειώσει το μπλοκ των αποδείξεων», περιγράφει η Ανθή Μαυρογιώργου που βρέθηκε στη Σίφνο. «Ολοι οι καφέδες μου ωστόσο ήρθαν με απόδειξη, κάτι που δεν συνέβη στα γεύματά μου. Αν δεν τη ζητούσες απόδειξη δεν έβλεπες» συμπληρώνει.

«Στους γνωστούς δεν έκοβαν απόδειξη, αλλά σε καινούργιους πελάτες στις ταβέρνες έφερναν», λέει η 62χρονη Ντίνα Βεργίδη που βρέθηκε στη Σκύρο για τις φετινές της διακοπές. «Στις καφετέριες παίρναμε αποδείξεις, όπως επίσης και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μείναμε, ωστόσο στα μπαρ δεν είδαμε αποδείξεις ειδικά αργά το βράδυ», περιγράφει η κ. Βεργίδη.

«Από τη Χαλκιδική γύρισα με ένα τσουβάλι αποδείξεις. Ωστόσο στα μπαρ μόνο το πρώτο ποτό ερχόταν με απόδειξη» περιγράφει ο 48χρονος Κώστας Καλιμάνης.

«Στα νυχτερινά κέντρα στην Ιο παίρναμε το εισιτήριο της εισόδου και καμία άλλη απόδειξη δεν έφτασε στα χέρια μας για τα επιπλέον ποτά που ήπιαμε» περιγράφει ο 23χρονος Κωνσταντίνος Παπάς.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι είναι πάντα τυπικοί απέναντι στη φορολογική νομοθεσία, ενώ οι πιο «γενναίοι» δηλώνουν ότι η οικονομική συγκυρία τους «οδηγεί» στη φοροδιαφυγή. «Εκδίδουμε πάντα αποδείξεις ακόμα και για το νερό που σερβίρουμε», υποστηρίζει στην «Κ» ο Γ. Λ., ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Σίφνο. «Σε περίπτωση που έκοβα απόδειξη για κάθε προϊόν, δεν θα έβγαζα ούτε τα έξοδά μου» υποστηρίζει ο Σ.Π., ιδιοκτήτης μπαρ στην Κέρκυρα. «Η τουριστική περίοδος έχει συρρικνωθεί και δουλεύουμε τρεις μήνες για να βγάλουμε χρήματα που θα μας ζήσουν όλο τον χρόνο», λέει ο Σ.Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή