Η Λαμία, στόχος των «Πυρήνων»

Η Λαμία, στόχος των «Πυρήνων»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση του «ταμείου» της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν, κατά την αστυνομία, το κίνητρο της αιματηρής ληστείας στη Νάουσα της Πάρου στις 10 Αυγούστου, για την οποία συνελήφθη, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στον Κεραμεικό, ο 30χρονος Αναστάσιος Θεοφίλου. Ο Θεοφίλου και οι συνεργοί του σχεδίαζαν νέα ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λαμία, όπως προέκυψε από βιντεοσκοπημένο υλικό που βρέθηκε σε μικρή κάμερα στο πατρικό του Θεοφίλου στη Θεσσαλονίκη.

Χθες, έπειτα από εντατικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει ο 30χρονος, στη Λαμία, στην οδό Τυμφρηστού στην περιοχή του Αγίου Λουκά, όπως και το ποδήλατο, στη σέλα του οποίου είχε τοποθετηθεί η κάμερα με την οποία γινόταν η βιντεοσκόπηση της Εθνικής Τράπεζας.

Υλικό από κάμερες

Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Σήμανσης μετέβησαν χθες το βράδυ στη Λαμία για να αποσφραγίσουν το διαμέρισμα και να πραγματοποιήσουν τις έρευνες που αναμένεται να δώσουν σημαντικά στοιχεία για τη δράση των μελών της οργάνωσης, η οποία είναι πιθανόν να έχει πραγματοποιήσει και άλλες ληστείες στο παρελθόν.

Στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνεται υλικό από κάμερες ασφαλείας τραπεζών της επαρχίας που δέχθηκαν επιθέσεις ληστών. Ο Θεοφίλου, όπως υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ., λίγες μέρες μετά τη ληστεία της Πάρου (στις 16 Αυγούστου) μετέβη στη Λαμία με τρένο του ΟΣΕ μέσω Λιανοκλαδίου και επέστρεψε στην Αθήνα δύο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 30χρονος μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής όταν τον Νοέμβριο του 2010 εντοπίστηκε να παρακολουθεί τον σταθμό ΚΤΕΛ του Αγρινίου για πιθανή παρουσία αστυνομικών, την ώρα που ένας συνεργός του έφτανε από την Αθήνα στην πόλη μεταφέροντας ένα μεγάλο σάκο, ο οποίος κατά την αστυνομία περιείχε οπλισμό που προοριζόταν για τη γιάφκα της οργάνωσης στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Θεοφίλου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου το 2008 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή. Δεν εργάζεται, ενώ από το 2010 διαμένει στην Αθήνα, σε ξενοδοχεία στο Μοναστηράκι και στον Κεραμεικό. Εντοπίστηκε κοντα στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό και συνελήφθη αρχικά για αντίσταση κατά της αρχής.

Οι αρχές, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., θεωρούσαν εξαρχής «ύποπτη» τη ληστεία της Πάρου, καθώς ο τρόπος δράσης δεν παρέπεμπε σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Ταυτοποίηση DΝΑ

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει το DNA του 30χρονου με εκείνο που βρέθηκε επάνω στο καπέλο που έπεσε από έναν από τους δράστες της ληστείας της Πάρου, συγκεκριμένα εκείνου που πυροβόλησε.

Οι δράστες φαίνεται ότι διέφυγαν με το πλοίο της γραμμής από την Πάρο την επομένη της ληστείας. Προκειμένου να γίνει λιγότερο αναγνωρίσιμος ο 30χρονος συλληφθείς ξυρίστηκε και έκοψε κοντά τα μαλλιά του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δύο ακόμα αντεξουσιαστές που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές ενδέχεται να είναι συνεργοί του.

Παράλληλα, η αστυνομία αρνείται ότι υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει τον Θεοφίλου με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και τη «Σέχτα Επαναστατών».

Ο Θεοφίλου, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη ληστεία, ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί αύριο στον τακτικό ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή