Και η ΕΥΠ θα αναζητεί εμπρηστές

Και η ΕΥΠ θα αναζητεί εμπρηστές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή της ΕΥΠ στον εντοπισμό εμπρηστών και απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση μετά τη δύση του ήλιου είναι μερικά από τα μέτρα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των ιδιαίτερα πολλών εστιών φωτιάς των τελευταίων ημερών. Χθες, επώνυμα και ανώνυμα στελέχη του υπουργείου υποστήριζαν πως οι συνθήκες κατά τις οποίες ξεσπούν οι φωτιές παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ανθρώπινο χέρι, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. «Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Ζάκυνθο, ενώ η ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στη Χίο ήταν 2.25 τα ξημερώματα» ήταν μια από τις βασικές επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε η Πυροσβεστική σχετικά με τις φωτιές. Ολες οι υπηρεσίες του υπουργείου πήραν εντολή για αυστηρή φύλαξη των δασών, αλλά και την πάση θυσία σύλληψη ατόμων που βάζουν φωτιές, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας καθημερινά ξεσπούν σχεδόν 100 νέες δασικές πυρκαγιές, αριθμός που μπορεί να συγκριθεί με τον Αύγουστο του 2007. Χθες δεκάδες μέτωπα ξέσπασαν σε όλη τη χώρα. Εκτός από τη φωτιά της Χίου, που έκαιγε για τέταρτη ημέρα, σημαντική πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Αυλώνα Μεσσηνίας και προκάλεσε πολλές ζημιές τόσο σε δασικές εκτάσεις όσο και σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αργά το απόγευμα ως πιο σοβαρή φωτιά χαρακτηριζόταν εκείνη της Ζακύνθου, όπου υπήρχαν πέντε μεγάλες εστίες από άκρη σε άκρη. «Δεν μπορεί οι φωτιές αυτές να είναι τυχαίες, είμαστε πεπεισμένοι ότι προέρχονται από ανθρώπινο χέρι» δήλωσε στέλεχος του Π.Σ. Επίσης, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στον Σολομό Κορινθίας, που έκαιγε για δεύτερη ημέρα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως.

Οι πυροσβέστες στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές, μαζί με εθελοντές και εργαζόμενους των ΟΤΑ έδιναν μάχη μέχρι αργά τη νύχτα για να ελέγξουν τις φωτιές. Στρατηγικό σχέδιο της πυροσβεστικής ήταν ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των μετώπων μέχρι τα ξημερώματα, όταν σηκώνεται ο αέρας αναζωπυρώνοντας τις εστίες. Στόχος πάντοτε είναι να αξιοποιηθεί το μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που -με την αυγή του ήλιου- σηκώνονται τα αεροπλάνα δασοπυρόσβεσης μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να φυσούν οι αέρηδες. Παρά τις μεγάλες καταστροφές, η αυταπάρνηση των πυροσβεστών απέτρεψε και χθες τα χειρότερα. «Το υπουργείο και η κυβέρνηση υπήρξαμε απολύτως ειλικρινείς στην ελληνική κοινωνία, ευθύς εξ αρχής, για το επίπεδο των υλικών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της χώρας. Αυτά είναι γνωστά σε όλους. Και στο πλαίσιο αυτών των δυνατοτήτων ξαναλέω ότι η αίσθησή μου -και νομίζω και η αίσθηση της ελληνικής κοινωνίας- είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα υπερβάλλει εαυτόν» δήλωσε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικόλαος Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή