Μπαράζ εμπρησμών στην Ελλάδα

Μπαράζ εμπρησμών στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχησαν οι καμπάνες σε πολλά μέρη της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας των πυρκαγιών που ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη καταστρέφοντας δάση, καλλιέργειες, περιουσίες και απειλώντας οικισμούς και ανθρώπινες ζωές. Χθες ήταν η «σειρά» του χωριού Μεγάλη Κερασιά στην Καλαμπάκα, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τις φλόγες. Κάτοικοί του, φοβούμενοι ότι οι φλόγες θα φτάσουν στα σπίτια τους, αλλά και μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο καπνό που είχε σκεπάσει τον οικισμό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. Μάλιστα κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή μερικών ηλικιωμένων σε νοσοκομείο, καθώς αντιμετώπιζαν πρόβλημα δύσπνοιας. Χθες, αργά το βράδυ, πληροφορίες του Π.Σ. έκαναν λόγο για ένα καμένο στάβλο και δύο κοτέτσια. Η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο και κατευθυνόταν προς δύσβατο σημείο, όπου πρόσβαση είχαν μόνο πεζοπόρα τμήματα. H κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων διακόπηκε για αρκετές ώρες.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χθες μεγάλο τμήμα της Ζακύνθου, καθώς υπήρχαν επτά μέτωπα φωτιάς που δεν είχαν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο. Στελέχη της πυροσβεστικής έκαναν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σήμερα. «Ετσι όπως έχει απλωθεί είναι σχεδόν αδύνατο να την περιορίσουμε σε μία ημέρα. Ισως υπάρξει αποτέλεσμα από την Παρασκευή και αυτό εάν οι καιρικές συνθήκες σταθούν ευνοϊκές. Δίνουμε μάχη, αλλά έχουμε να καλύψουμε ουσιαστικά επτά πυρκαγιές. Τα εναέρια μέσα πηγαίνουν από τη μια φωτιά στην άλλη και οι επίγειες δυνάμεις είναι διαρκώς στα μέτωπα. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας» σχολίασε αξιωματικός του Π.Σ.

Ο ίδιος επανέλαβε και χθες την άποψη που εξέφρασε μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικ. Δένδιας για διαδοχικούς εμπρησμούς, φέροντας το παράδειγμα της Ζακύνθου και της Χίου. Η φωτιά στη Χίο είχε ξεκινήσει νύχτα. Οι εστίες στη Ζάκυνθο ξέσπασαν η μία μετά την άλλη σε διάστημα λίγων ωρών. Ηδη οι αρχές έχουν ξεκινήσει εντατικές έρευνες για τις συνθήκες που ξεκίνησαν οι φωτιές στη Χίο και στη Ζάκυνθο, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι αργά χθες. Δύο ύποπτοι που προσήχθησαν χθες στη Χίο αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό σε βάρος τους. Την ίδια ώρα οι αρχές του νησιού συνεχίζουν την καταγραφή της καταστροφής που προηγήθηκε. Στα 143.000 στρέμματα καμένης έκτασης περιλαμβάνεται το 30% των μοναδικών μαστιχόδεντρων του νησιού, και μάλιστα των πιο παλιών που έδιναν πάνω από τη μισή παραγωγή μαστίχας ετησίως. Και η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Χθες αργά το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε και σε χορτολιβαδική έκταση στο Καπανδρίτι. Συνολικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ξέσπασαν 40 νέες φωτιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή