Μέτρα «φωτιά» για επίορκους

Μέτρα «φωτιά» για επίορκους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες χρηματικές κυρώσεις στους επίορκους υπαλλήλους, πολλαπλάσιες του ωφελήματος που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή, σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο αλλάζοντας επί το αυστηρότερον το νομοθετικό πλαίσιο. Ετσι, εάν, για παράδειγμα, ένας γιατρός έλαβε «φακελάκι» 1.000 ευρώ, πλέον θα καλείται να πληρώσει στο Δημόσιο 50.000 ευρώ· εάν ένας πολιτικός μηχανικός δωροδοκήθηκε με 2.000 ευρώ για να διεκπεραιώσει μια άδεια, θα πρέπει να καταβάλει 100.000 ευρώ, πέραν της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί από τα δικαστήρια.

Παράλληλα, με σχέδιο νόμου που φέρνει εντός του μηνός στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης και κατόπιν ρητής εντολής του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, επιταχύνεται η διερεύνηση όλων των δικαστικών υποθέσεων υπαλλήλων που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ προβλέπεται ακόμη και η δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Με τις νέες ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτατη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε επίορκους μέσα σε έξι το πολύ μήνες. Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι σχετικές δικογραφίες θα αξιολογούνται από εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί την ποινική δίωξη και στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα παίρνει ο πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4 έως 6 μήνες. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα του δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να άρει κάθε απόρρητο, τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό, όπως επίσης και να δεσμεύσει λογαριασμούς και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το υπουργείο εκτιμά ότι μέσα σε οκτώ μήνες οι κατηγορούμενοι για απιστία και δωροδοκίες θα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Να σημειωθεί ότι σήμερα λιμνάζουν περί τις 6.000 υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την πάροδο αρκετών ετών.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή τραπεζικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, θα οδηγούνται ταχύτατα στη δικαστική αίθουσα, όπως συμβαίνει σήμερα για υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Η κυβέρνηση επεκτείνει για όλα τα κακουργήματα που βαρύνουν τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου τις πρόσφατες διατάξεις του ν. 4022/11, που προβλέπουν ανακρίσεις και δίκες – εξπρές για τα κυβερνητικά στελέχη (για όσα αδικήματα δεν υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών) και τους κρατικούς αξιωματούχους, δηλαδή όπως η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Αφορμή για την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει τέλος στην ατιμωρησία όσων εμπλέκονται σε αθέμιτες συναλλαγές αποτέλεσε η αποκάλυψη των δεκάδων συντάξεων «μαϊμού» στη Ζάκυνθο, που βρίσκεται ακόμη σε προδικαστικό στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή