Προβληματίζει η δράση ακροδεξιών στην Ξάνθη

Προβληματίζει η δράση ακροδεξιών στην Ξάνθη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Τουρκίας κ. Μπεκίρ Μποζντάγ στην Ξάνθη και τη Ροδόπη για το τέλος του ραμαζανιού, ακροδεξιές οργανώσεις και πυρήνες από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ετοίμαζαν εναντίον του κινητοποιήσεις. Ηταν οι μέρες που «μηχανοκίνητες ομάδες» τους έκαναν από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Δράμα και τον Εβρο εφόδους στην Ξανθη, την Κομοτηνή και μειονοτικά χωριά και προκαλούσαν τους ντόπιους.

Στις προθέσεις τους, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στην περιοχή, ήταν να οργανώσουν όπου μπορούσαν συγκεντρώσεις για να αποδοκιμάσουν την παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου. Την τελευταία στιγμή ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εν γένει συμπεριφορά τους τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και τις προειδοποιήσεις αρμοδίων ότι θα παταχθούν αμείλικτα ενέργειες που μπορεί να πυροδοτήσουν ένταση και να έχουν ευρύτερες παρανέργειες, αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τις εκδηλώσεις.

Η δράση τους όμως τις προηγούμενες ημέρες έχει προβληματίσει τις αρχές, καθώς δεν περιορίστηκε στην «αφύπνιση» του τοπικού πληθυσμού εναντίον της λειτουργίας κέντρων προσωρινής εγκατάστασης μεταναστών, αλλά στράφηκε και κατά των μουσουλμάνων μειονοτικών.

Δεδομένου ότι στην Ξάνθη και τη Ροδόπη δεν καταγράφεται αξιόλογη παρουσία τέτοιων κύκλων, κατέφθαναν φάλαγγες ομοϊδεατών τους μοτοσικλετιστών από τις προανεφερθείσες περιοχές και επιδίδονταν σε προκλήσεις. Περιφέρονταν έξω από τζαμιά μαρσάροντας τις μηχανές τους, πετώντας πέτρες και ξύλα και ψάλλοντας εμβατήρια την ώρα που εντός των τεμένων προσεύχονταν μουσουλμάνοι στο πλαίσιο του ραμαζανιού.

Καθώς η κατάσταση μπορούσε να εξελιχθεί επικίνδυνα και να διαταραχθεί η ηρεμία και η εν γένει αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικές οργανώσες κομμάτων αντέδρασαν. Ο δήμαρχος Τοπείρου, ενός καλλικρατικού δήμου που συγκροτείται από χριστιανικά, μουσουλμανικά ή και μεικτά χωριά, κ. Στυλιανός Χατζηαγγέλου, εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας σε υψηλούς τόνους αποδοκίμασε τις «προκλητικές ενέργειες έξω από τζαμιά, από ομάδα μηχανοκίνητων ακραίων στοιχείων την ώρα της προσευχής των κατοίκων που συμμετέχουν στο ραμαζάνι». Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν θα περάσουν. Προειδοποιούμε αυτή τη μικρή ομάδα των επικίνδυνων, ανεγκέφαλων τραμπούκων ότι στα σχέδιά τους θα μας βρουν αποφασιστικά αντιμέτωπους. Θα τους αντιμετωπίσουμε και θα πάρουμε μέτρα εναντίον των ακραίων ενεργειών και συμπεριφορών τους με τη βοήθεια και των αστυνομικών αρχών του τόπου».

Η Δημοκρατική Αριστερά Ξάνθης σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ρατσιστικές επιθέσεις και στοχοποίηση της μειονότητας από φασιστικά στοιχεία και κάλεσε την αστυνομία και τις αρχές να παρέμβουν άμεσα.

«Προτού επικρατήσει η αντίληψη περί συμψηφιστικής βίας, πρέπει η πολιτεία να βγάλει τις «κουκούλες» από τους αυτόκλητους σωτήρες της (καθαρότητας της) φυλής, για να δουν όλοι τα πρόσωπά τους», σημείωσε. Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε τις αρχές να παρέμβουν αποφασιστικά. Επίθεση σε θαμώνα καφετέριας στην παλιά πόλη, που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τις προκλήσεις των κρανοφόρων ακροδεξιών, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με ακροαριστερούς φοιτητές.

Αν και επί του παρόντος παρατηρείται ύφεση στη δράση αυτών των ομάδων, ειδικά στην Ξάνθη εκφράζονται φόβοι ότι έχει δημιουργηθεί ήδη βεντέτα μεταξύ ακροδεξιών και του σκληρού πυρήνα ακροαριστερών φοιτητών, που έχουν διαμηνύσει με προκηρύξεις τη δυναμική αντιμετώπιση «των φασιστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή