Υπό σύσταση τμήμα κατά ρατσιστικών επιθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

Υπό σύσταση τμήμα κατά ρατσιστικών επιθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικό τμήμα για την καταγραφή και αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας πρόκειται να συσταθεί άμεσα στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας. Με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτση, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι κυβερνητική βούληση είναι η «πάταξη του συγκεκριμένου φαινομένου». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι υπάρχουν «ρητές εντολές προς την Ελληνική Αστυνομία προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και για την ακριβή καταγραφή των περιστατικών». Με αυτή την απόφαση το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «απαντά» στα αυξημένα κρούσματα ρατσιστικής βίας κατά το τελευταίο διάστημα. Η απόφαση, δε, για ανάθεση στην Κρατική Ασφάλεια των σχετικών ερευνών ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως εκτίμηση των αρχών είναι ότι δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά, αλλά για οργανωμένες επιθέσεις.

Θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται, εξαιτίας του μεταναστευτικού, σε «κατάσταση απόλυτου κινδύνου».

«Κατά την άποψη της κυβέρνησης η χώρα βρισκόταν και βρίσκεται σε κατάσταση συνολικής ανατροπής της κοινωνικής δομής από το μεταναστευτικό», πρόσθεσε στους ίδιους δραματικούς τόνους.

Και συνέχισε, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που δέχεται αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»: «Η προσπάθεια η οποία αναλήφθηκε είναι μεγάλη. Ξέρω ότι σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι δημοφιλής, το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Από την άλλη μεριά όμως θέλω να διακηρύξω την κυβερνητική βούληση και την προσωπική μου βούληση και να δηλώσω ότι δεν έχει την παραμικρή έννοια να παραμένει κανείς υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο εάν δεν υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική επίλυσης αυτού του ζητήματος. Αγνοια του ζητήματος αυτού στη συγκεκριμένη φάση συνιστά πραγματικά εθελοτυφλία σε μέγα κίνδυνο για τη χώρα και την κοινωνία».

Σφοδρή κριτική

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται σφοδρή κριτική για την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς». Χθες, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κόρινθο, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «στρατιωτικές επιχειρήσεις» και διατυπώνεται για άλλη μια φορά η πλήρης αντίθεση στη λειτουργία χώρων κράτησης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες». Ζητεί, δε, τη λειτουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων που θα δώσουν σε όσους το επιθυμούν τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες χώρες. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της καταδίκασε τα επεισόδια στην Κόρινθο και ζήτησε την απερίσπαστη υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία κέντρων κράτησης είναι η προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή