Τριάντα μία φωτιές σε δασικές περιοχές

Τριάντα μία φωτιές σε δασικές περιοχές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία μετά την άλλη ξεσπούσαν και χθες οι φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συνολικά 31 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέχρι το απόγευμα, ενώ υπήρχαν σε εξέλιξη τρία μεγάλα μέτωπα από τις προηγούμενες ημέρες. Η καταστροφική φωτιά της Χίου, που έκαιγε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, χθες έδειχνε ότι έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα αλλά μικρές διάσπαρτες εστίες, γνωστές στη γλώσσα των πυροσβεστών ως «καντιλάκια». Την επέλασή τους φαίνεται να είχαν σταματήσει το βράδυ και τα έξι μέτωπα φωτιάς της Ζακύνθου, στα οποία σιγόκαιγαν κορμοί δέντρων που είχαν αρπάξει από τις προηγούμενες ημέρες. Σημαντική αναζωπύρωση ωστόσο έγινε στη φωτιά της Καλαμπάκας.

Αναμνήσεις τρόμου ξύπνησαν χθες και στην Πελοπόννησο, καθώς οι τρεις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας μαίνονταν ανεξέλεγκτες μέχρι αργά τη νύχτα. Συγκεκριμένα, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Παναγίτσα Αρκαδίας και Λάγιο Λακωνίας. Μεγάλη αγροτοδασική έκταση είχε παραδοθεί στις φλόγες και στη Βάλμη Ηλείας, η οποία ωστόσο κατασβέστηκε αργά το απόγευμα. Την ίδια περίπου ώρα υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά στο όρος Κούλα στην Ξάνθη, ενώ μέχρι αργά τη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στην Ανάβρα Μαγνησίας.

Οι περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές μετρούν τις ζημιές τους ψάχνοντας τρόπο να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις της Χίου, η Διεύθυνση Δασών Χίου έβγαλε απόφαση αναστολής κυνηγιού για μόλις έξι ημέρες. Λήγει δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, την ώρα που ενδεχομένως σε κάποια από τα 140.000 καρβουνιασμένα στρέμματα το χώμα θα είναι ακόμα ζεστό. Οι οργανώσεις επεσήμαναν ότι για την αποκατάσταση της άγριας πανίδας χρειάζεται να ανασταλεί η φετινή κυνηγετική περίοδος σε ολόκληρη τη Χίο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των έξι ημερών «υποκριτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή