Αντιπαράθεση για την Ψυττάλεια

Αντιπαράθεση για την Ψυττάλεια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας τη δυνατότητα να δεχθεί τα λύματα και άλλων περιοχών της Αττικής; Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση με ερώτησή της στη Βουλή υποστηρίζει ότι η πρόσφατη απόφαση να «διοχετευτούν» στην Ψυττάλεια τα λύματα της Παλλήνης, της Ανθούσας και των δήμων του Σαρωνικού θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του μεγαλύτερου βιολογικού καθαρισμού της χώρας. Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως η επιλογή αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην αδυναμία της πολιτείας να χωροθετήσει νέους βιολογικούς καθαρισμούς, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων των τοπικών αρχόντων. Μια ιστορία που κρατά περισσότερο από μια δεκαετία…

Μελέτες ειδικών

Οπως υποστηρίζει, λοιπόν, στην ερώτησή της η κ. Ρεπούση, σύμφωνα με μελέτες ειδικών και εργαζόμενους στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), το κέντρο λειτουργεί ήδη στο όριο των δυνατοτήτων του. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει, το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) τα έργα μεταφοράς λυμάτων της Παλλήνης και της Ανθούσας στην Ψυττάλεια -αντί για το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων- και με δύο άλλες αποφάσεις ενέταξε στο ίδιο πρόγραμμα και τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού. Οπως υποστηρίζει η βουλευτής, η επιλογή αυτή έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση και έγκριση από τα αρμόδια όργανα, χωρίς να προηγηθεί διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και θα επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ δηλώνει κατ’ αρχήν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο ο μεγαλύτερος βιολογικός καθαρισμός της πρωτεύουσας. «Η Ψυττάλεια έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει περισσότερα από 1.150.000 μ3 λυμάτων την ημέρα και τα τελευταία χρόνια δέχεται 720-750.000 μ3/ημέρα. Οι περιοχές αυτές αθροιστικά εκτιμάται ότι θα δώσουν επιπλέον 30.000 μ3/ημέρα, οπότε δεν υπάρχει κανένα λειτουργικό πρόβλημα», λέει στην «Κ» ο κ. Γ. Πάσσιος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ. «Ανάλογο είναι το περιθώριο που υπάρχει με το ρυπαντικό φορτίο. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Η ΕΥΔΑΠ, πάντως, υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στα βόρεια Μεσόγεια δεν έχει εγκαταλειφθεί. «Ο σχεδιασμός είχε οριστικοποιηθεί ήδη από το 2000. Στο διάστημα που μεσολάβησε, όμως, δεν έγινε κάτι αποτελεσματικό. Αντίθετα οι τοπικοί άρχοντες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους», λέει ο κ. Πάσσιος. «Ως ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, οφείλαμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να δοθεί διέξοδος σε δύο περιοχές που μπορούν να εξυπηρετηθούν διαφορετικά με μικρότερο κόστος επένδυσης και μικρότερο λειτουργικό κόστος».

Παρά την καταδίκη

Πού βρίσκεται λοιπόν η υπόθεση του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων (Σπάτων- Ραφήνας); Οπως προκύπτει, πουθενά, παρά την καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο ήδη από το 2007. Ολα αυτά λόγω της απροθυμίας των τοπικών αρχόντων να συναινέσουν στην κατασκευή βασικών υποδομών… που θα εξυπηρετήσουν τους δημότες τους! «Υπάρχουν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των δύο δήμων και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν θετικά», λέει ο κ. Πάσσιος. «Το θέμα της χωροθέτησης εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα και ίσως θα έπρεπε το ΥΠΕΚΑ να παρέμβει ως καταλύτης». Πολλά τα προβλήματα και στον βιολογικό του Θριασίου, που εγκαινιάστηκε μεν, αλλά υπολειτουργεί. Αιτία; Δεν έχουν συνδεθεί οι δήμοι της περιοχής, γιατί το αποχετευτικό δίκτυο δεν έχει κατασκευαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή