«Φρένο» Σαμαρά στα ρουσφέτια βουλευτών

«Φρένο» Σαμαρά στα ρουσφέτια βουλευτών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε χθες η δημοσιοποίηση νέων περιπτώσεων «άνετης» και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης προσώπων συγγενικών προς πολιτικά πρόσωπα στα γραφεία των τελευταίων, με αμοιβές που προέρχονται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Ειδικότερα, η γνωστοποίηση περιπτώσεων κοινοβουλευτικών παραγόντων της Ν.Δ., που κάνοντας χρήση του προνομίου να προσλαμβάνουν «μετακλητούς υπαλλήλους» προέβησαν σε «διορισμούς» προσώπων από το άμεσο συγγενικό τους περιβάλλον στα γραφεία τους, οδήγησε τον κ. Α. Σαμαρά στο να ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλίας για θεσμοθέτηση «απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημόσιους υπαλλήλους». Αυτό, συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, με την παράλληλη επισήμανση ότι εντολή του πρωθυπουργού είναι η σχετική πρωτοβουλία να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως, πάντως, προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, στην περίπτωση που θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, δεν προβλέπεται να έχει… αναδρομική ισχύ. Με άλλα λόγια, δεν θα έχει τυπικά επίπτωση σε στελέχη όπως οι κ. Β. Πολύδωρας (πρόεδρος της Βουλής για μια συνεδρίαση της Ολομέλειας, μεταξύ των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων) και Γ. Τραγάκης (πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής), οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό το τελευταίο διάστημα, προσέλαβαν ως μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία τους συγγενικά τους πρόσωπα.

Κατά καιρούς, στο παρελθόν είχαν γνωστοποιηθεί και πολλές άλλες περιπτώσεις ανάλογου χαρακτήρα προσλήψεων. Μόνο πριν από λίγα χρόνια αποφασίστηκε να δοθεί τέλος σε μία άλλη σκανδαλώδη πτυχή του συγκεκριμένου ζητήματος: Να μην έχουν, όπως αρχικά προβλεπόταν, τη δυνατότητα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να γίνονται, κατόπιν αίτησής τους, μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή