Κάλυψη κενών από αναπληρωτές

Κάλυψη κενών από αναπληρωτές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα πέσει το βάρος για την κάλυψη των λειτουργικών κενών στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Και αυτό, διότι η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, η ανακατανομή των εκπαιδευτικών ή ακόμη και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων θα σχεδιαστούν από το 2013-2014, όταν πλέον και οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών εκτιμάται πως θα είναι ακόμη λιγότερες σε σχέση με φέτος. Από την άλλη, ο υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε χθες ότι τα βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία έως τις 4/9.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός του υπουργείου ανεβάζει τους ρυθμούς της προετοιμασίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ολοι θεωρούν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, καθώς φέτος έγιναν μόλις 225 προσλήψεις μονίμων. Ετσι, όπως ανέφερε χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος, τα κενά θα καλυφθούν με προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών επτάμηνης σύμβασης. Επίσης, θα αξιοποιηθούν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ για ακόμη 4.000 αναπληρωτές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», από την έως τώρα αποτίμηση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών προκύπτουν σημαντικές στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας μόνο οι τρεις -Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη- έχουν ελλείψεις. Οι υπόλοιπες δέκα έχουν πλεονάζον προσωπικό (κυρίως βέβαια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι η απλή ανακατανομή εκπαιδευτικών θα έλυνε τα προβλήματα. Και αυτό, διότι μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα σε κάποια ειδικότητα (π.χ. γυμναστές) και έλλειμμα σε μία άλλη (π.χ. φιλόλογοι). Η πλήρης αποτύπωση της κατάστασης θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων και των δικαιούχων αδείας.

Από την άλλη, ο υπ. Παιδείας ανέφερε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με τον υπ. Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό για την αντιμετώπιση λειτουργικών θεμάτων των σχολείων και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Οπως έχουν επισημάνει και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τα σχολεία δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, καθώς εκκρεμεί από τους δήμους η καταβολή πόρων για τις βασικές ανάγκες λειτουργίας, όπως η αγορά καυσίμων για θέρμανση, η καθαριότητα, η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή