Εφυγαν 250 φορτηγά με σκουπίδια

Εφυγαν 250 φορτηγά με σκουπίδια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί μια εβδομάδα τα συνεργεία του δήμου καθάριζαν τον χώρο του πρώην, πλέον, καταυλισμού των Τσιγγάνων στον Βοτανικό, ο οποίος εκκενώθηκε ύστερα από επιχείρηση της Αστυνομίας και του δήμου. Η επιχείρηση αποφασίστηκε ύστερα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μέσα στον καταυλισμό, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, κατά την οποία κάηκαν τόνοι σκουπιδιών με αποτέλεσμα τοξικός καπνός να απλωθεί σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου. Η Αστυνομία συνέλαβε 85 Τσιγγάνους από την Αλβανία, οι οποίοι διέμεναν στον καταυλισμό, καθώς δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης μέχρι χθες, για ακριβώς μια εβδομάδα, συνεργεία του δήμου καθάριζαν τον χώρο από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 5.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών (περίπου 250 φορτηγά έφυγαν από τον πρώην καταυλισμό με προορισμό τον ΧΥΤΑ). Στα σκουπίδια ανάμεσα στις άλλες σαβούρες υπήρχαν μουσαμάδες, ξύλα, διαλυμένες ηλεκτρικές συσκευές, είδη παρεμπορίου αλλά και φιάλες οξυγόνου, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την καύση των καλωδίων. Μάλιστα μία από τις φιάλες παραλίγο να τραυματίσει οδηγό του δήμου όταν, καθώς είχε διαρραγεί, εκσφενδονίστηκε και προσέκρουσε στο παρμπρίζ χωρίς ωστόσο να το διαπεράσει. Η πλευρά του δήμου υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί αφετηρία για τον καθαρισμό όλης της περιοχής, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, «είχε μετατραπεί σε χωματερή». Οπως λέει, υπάρχουν άτομα και επιχειρήσεις που πετούν τακτικά σκουπίδια σε οικόπεδα και εγκαταλελειμμένους χώρους της περιοχής, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και την περαιτέρω υποβάθμισή της. Επόμενη κίνηση, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, είναι η περίφραξη του χώρου που καθαρίστηκε αλλά και η απομάκρυνση ενός ακόμα «μίνι» καταυλισμού, στην Ορφέως 105. Στη συνέχεια, στελέχη του δήμου θα αναζητήσουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και κτιρίων της περιοχής, τα οποία δεν είναι προφυλαγμένα και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Οσοι δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίσουν μηνύσεις. Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες γης υπάρχουν και δημόσιοι οργανισμοί ή μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα. «Κύριος μας στόχος για την οριστική αλλαγή της εικόνας της περιοχής είναι να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση» προσθέτει ο κ. Βαρελάς.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αισθάνονται ανακουφισμένοι με την απομάκρυνση του καταυλισμού. Οπως λένε, ενώ οι Τσιγγάνοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 2000, όμως από το 2007 η συμβίωση μαζί τους ήταν πλέον αφόρητη εξαιτίας της καθημερινής καύσης καλωδίων μέσα στον καταυλισμό. Το «τυφλό σημείο» στο οποίο βρισκόταν η παραγκούπολη ήταν απροσπέλαστο ακόμα και για την Αστυνομία, περιπολικά της οποίας απέφευγαν να εισέρχονται σ’ αυτήν. Οι νεαρότεροι κάτοικοι του καταυλισμού, είχαν συστήσει συμμορίες και λήστευαν τους περαστικούς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι. Πολλές φορές τα θύματά τους ήταν μετανάστες, οι οποίοι περνούσαν από την περιοχή βραδινές ώρες, προκειμένου να μεταβούν στο Αλλοδαπών και να πιάσουν σειρά για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, δεν ήταν λίγες φορές που οι ίδιοι είχαν απειλήσει κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να μην «μπαίνουν εμπόδιο» στις δουλειές τους, ενώ στην αστυνομία υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και πυροβολισμών από άτομα που έμεναν στον καταυλισμό. «Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της γειτονιάς μας, ωστόσο η απομάκρυνση του καταυλισμού είναι τεράστιο βήμα», σχολίαζε η κάτοικος της περιοχής Αναστασία Αλιφιεράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή