Η Ζάκυνθος στόχος εμπρηστών

Η Ζάκυνθος στόχος εμπρηστών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σίγουρα εμπρησμοί, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δράστες». Αυτή την άποψη εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Διονύσιος Μυλωνάς, σχετικά με τις επτά εστίες φωτιάς που έκαιγαν στο νησί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή, όταν τις απογευματινές ώρες εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες, με αποτέλεσμα τις επόμενες τρεις ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι διάσπαρτες σε όλο το νησί και τα εναέρια μέσα να μην προλαβαίνουν να κάνουν ρίψεις από το ένα μέτωπο στο άλλο. Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η Ζάκυνθος πέφτει θύμα εμπρηστών κάθε καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τα άτομα ή τους λόγους των εμπρησμών, ούτε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι δράστες είναι συντοπίτες του -Ζακυνθινοί- ή κάποιοι άλλοι που προκαλούν πυρκαγιά για να χτίσουν, ή να δημιουργήσουν χωράφια.

Χθες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στο νησί, παρά μόνο μικρές διάσπαρτες εστίες που έδιναν αναζωπυρώσεις ανά διαστήματα.

«Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 10.000 καμένα στρέμματα γης. Για τη Ζάκυνθο πρόκειται για μια τεράστια έκταση. Μαζί με τα δάση κάηκαν ακόμα αμπελώνες και ελαιώνες. Κάηκαν αιγοπρόβατα και μελίσσια καθώς και κάποιοι στάβλοι. Είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία του νησιού», περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης. Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί περιφερειακό συμβούλιο στο νησί, ώστε οι περιοχές που κάηκαν να κηρυχθούν πληγείσες και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τους αρμόδιους φορείς (ΕΛΓΑ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της φωτιάς και παρά την έντασή της, οι αρχές θεώρησαν ότι δεν έπρεπε το νησί να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μη διαταραχθεί η τουριστική κίνηση. Για την αντιμετώπιση της φωτιάς, μεταξύ άλλων, έφτασαν ειδικές δυνάμεις του στρατού που -εκτός από την κατάσβεση- πραγματοποιούσαν και περιπολίες.

Χθες το απόγευμα όλα τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς ήταν σε ύφεση ή είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκαναν περιπολίες στα 140.000 στρέμματα καμένης γης της Χίου για τυχόν αναζωπυρώσεις. Υπό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα στην Αρκαδία και στο Λάγιο Λακωνίας. Σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΓΓΠΠ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Ηλεία και Κόρινθο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή