Βαρύ πύρινο πλήγμα στον δασικό πλούτο της χώρας

Βαρύ πύρινο πλήγμα στον δασικό πλούτο της χώρας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή αντιπυρική περίοδος θα κλείσει με ένα ακόμα δραματικό πρόσημο για τον δασικό πλούτο της χώρας μας ο οποίος δέχθηκε άλλο ένα ισχυρό πύρινο πλήγμα. Μόνον το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και έως το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, έχουν καεί περισσότερα στρέμματα από την καμένη γη που καταγράφηκε ολόκληρο το 2011. Πέρυσι κάηκαν συνολικά περίπου 350.000 στρέμματα, ενώ φέτος το καλοκαίρι ήδη οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τις 400.000 στρέμματα. Σε αυτά όμως θα προστεθούν και οι καταστροφές της τελευταίας εβδομάδας, αφού μόνο στη Χίο οι τελικές εκτιμήσεις μιλούν για 150.000 στρέμματα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS). (Τραγική υπόμνηση: Αυτές τις ημέρες έκλεισαν πέντε χρόνια από το οδυνηρότερο καλοκαίρι. Ηταν το 2007, όταν κάηκαν περί τα 3,5 εκατ. στρέμματα και βρήκαν τον θάνατο πάνω από 80 άτομα.)

Ας συνυπολογισθεί ότι αύξηση 19,7% παρουσίασε φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος Ιουλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι: φέτος έχουν εκδηλωθεί 5.554 πυρκαγιές, με τις 1.161 ή σχεδόν το 25% να έχουν εκδηλωθεί μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να προσμετρούνται οι εστίες της περασμένης εβδομάδας. Πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου αριθμούσαν 4.639.

Οι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών καιρικές συνθήκες με δυνατούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή έως ανύπαρκτο καθαρισμό των δασών από εύφλεκτη ύλη, ξερά κλαδιά, χόρτα, πεσμένους κορμούς, λειτούργησαν σαν προσάναμμα. Χθες τα ξημερώματα, συναγερμός σήμανε και στην Αττική από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις Αφίδνες σε δασική έκταση πολύ κοντά στο Κρυονέρι, απειλώντας σπίτια στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Επειτα από πολύωρες προσπάθειες μεγάλης δύναμης της Πυροσβεστικής και τη συνδρομή εναέριων μέσων, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο νωρίς το απόγευμα. Υπό μερικό έλεγχο, επίσης χθες, τέθηκε η πυρκαγιά στην Καμπίτσα Κεφαλονιάς, ενώ μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς έδιναν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι στην Κύμη Ευβοίας.

«Φέτος, η ξηροθερμική περίοδος είναι μεγάλη, εντείνοντας το πρόβλημα των πυρκαγιών», εξηγεί στην «Κ» ο δασολόγος Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. «Σήμερα όλα τα δάση είναι εύφλεκτα, καθώς οι κορμοί των δένδρων έχουν αφυγρανθεί». Ο ανεπαρκής καθαρισμός των δασών αποτελεί άλλο σημαντικό παράγοντα. «Για τη Χίο ήταν θέμα χρόνου η καταστροφή, δεδομένου ότι τα δάση της παρέμεναν επί δεκαετίες ακαθάριστα». Φέτος, (μειωμένα) κονδύλια για τον καθαρισμό των δασών δόθηκαν μόλις τον Ιούλιο στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το ζήτημα. Τόσο ο κ. Μπόκαρης όσο και ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ε.α. αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής και νομικός, υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της δασοπυρόσβεσης πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση.

Πρόληψη

«Να αλλάξει το σκεπτικό της δασοπυρόσβεσης. Από την καταστολή να περάσουμε στην πρόληψη», υποστηρίζει ο κ. Γκουρμπάτσης. «Το ζήτημα είναι τι θα κάνεις προκειμένου να μην εκδηλωθεί η φωτιά», λέει, προσθέτοντας ότι θα ήταν ουσιώδες αν είχαν εδώ και χρόνια δοθεί πόροι στον τομέα της πρόληψης. Διαφορετική, αλλά εξίσου ουσιώδης η παρατήρηση του κ. Μπόκαρη για τον τρόπο της δασοπυρόσβεσης: «Κατά τη γνώμη μου, εντοπίζονται υπηρεσιακά προβλήματα σε ό,τι αφορά στην προτεραιότητα που δίνεται για να μην καούν σπίτια. Ομως η φωτιά είναι πιο εύκολο να «μαζευτεί» προτού εξαπλωθεί. Οσο αφήνεται να καίει στο δάσος, τότε κινδυνεύουμε και εμείς και οι υποδομές που επιχειρούμε να προστατεύσουμε», συμπληρώνει. Οσο για την απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση του ηλίου έως τις 6 π.μ., «είναι μέτρο που μπορεί να αποδώσει κυρίως σε περιαστικά δάση, όπως του Σέιχ Σου, της Πάρνηθας κ.ά.», καταλήγει ο κ. Μπόκαρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή