Νέος γύρος απολογιών για τις μίζες

Νέος γύρος απολογιών για τις μίζες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μπαράζ συμπληρωματικών απολογιών κορυφώνεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση των εξοπλιστικών και του μαύρου πολιτικού χρήματος, με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο ανακριτής που έχει αναλάβει από τον περασμένο Μάρτιο το βαρύ φορτίο των ερευνών, σε μια υπόθεση προφανώς πολιτική και με δαιδαλώδεις διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλέσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου ενώπιόν του και πάλι τον Ακη Τσοχατζόπουλο, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τα όσα κατέθεσε στην ανάκριση ο πρώτος του εξάδελφος και φερόμενος ως διαχειριστής των χρημάτων του, Νικόλαος Ζήγρας.

Η κλήση σε συμπληρωματική απολογία του πρώην υπουργού, άλλωστε, επιβάλλεται σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνον από την αποκαλυπτική απολογία Ζήγρα, αλλά και από την πληθώρα νέων στοιχείων που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη για τη διακίνηση των χρημάτων, που προέρχονται από μίζες και πολιτικό χρήμα που «προέκυψε» στο παρασκήνιο των συμφωνιών για τα εξοπλιστικά αλλά και τα υποβρύχια.

Τα νέα αυτά στοιχεία, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, προσδίδουν στις έρευνες πρόσθετη επιβεβαίωση των όσων ήδη έχουν αποκαλυφθεί και δεν αφήνουν αμφιβολίες για το ότι στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξαν αποδέκτες εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με την κλήση σε συμπληρωματική απολογία του Ακη Τσοχατζόπουλου, συμπληρωματικά θα κληθούν από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλή να απολογηθούν και άλλοι στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, που σήμερα παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα Γ. Σαχπατζίδης, ο ρόλος του οποίου φαίνεται να είναι σοβαρότερος στην υπόθεση από ό,τι ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Γ. Σαχπατζίδης για τον οποίο μίλησε στην ανάκριση και ο Νικ. Ζήγρας φέρεται να διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στη διακίνηση του πολιτικού χρήματος μετά το 2000, ενώ αξιοσημείωτη φέρεται να είναι και η συμμετοχή του στο ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ με τις αγορές και πωλήσεις ακινήτων.

Και ενώ οι ανακριτικές αρχές κλιμακώνουν τις έρευνες προς πάσα κατεύθυνση, στη λογική η ανάκριση να κλείσει τους επόμενους μήνες προκειμένου να δρομολογηθούν ταχύτατα διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης, ο ίδιος ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιμένει, όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής (5 Αυγούστου), να κληθούν να καταθέσουν στον ανακριτή όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισαν και ενέκριναν ομόφωνα τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά και τα υποβρύχια.

Ο ανακριτής, προς το παρόν, έχει σιωπηρά απορρίψει το αίτημα του πρώην υπουργού, καθώς εκτιμά ότι αντικείμενο της έρευνάς του δεν είναι η νομιμότητα αυτών των συμβάσεων, αλλά το αν υπήρξαν παράνομες πληρωμές στο παρασκήνιο των συμβάσεων αυτών και ποιοι μετείχαν στο φαγοπότι με τις μίζες. Ωστόσο, η επιμονή του Ακη Τσοχατζόπουλου να κληθούν τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να καθορίσει και το επόμενο διάστημα την υπερασπιστική του τακτική, ενώ δεν αποκλείεται οι συνήγοροί του να επανέλθουν με νέο αίτημα ασκώντας πίεση για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Κ», είναι αποφασισμένος να μιλήσει μόνον ενώπιον του δικαστηρίου -«θα μιλήσω στον φυσικό μου δικαστή»- δίδοντας το στίγμα της στάσης που πρόκειται να κρατήσει στην ανάκριση, όπου καθώς φαίνεται κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή