Ο άγνωστος πόλεμος αναρχικών κατά τοξικομανών, στα Εξάρχεια

Ο άγνωστος πόλεμος αναρχικών κατά τοξικομανών, στα Εξάρχεια

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τους διώχνουμε, αλλά αυτοί λένε ότι τους ωθείτε, εσείς, οι αστυνομικοί, προς τα εδώ. Τους διώχνουμε και ξανάρχονται. Τι να κάνουμε εμείς; Τι να κάνουμε;» φώναζε αγανακτισμένος ο νεαρός σε μία από τις σπάνιες συζητήσεις μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών και ομάδας αστυνομικών στη γωνία Τζωρτζ και Σολωμού, στα Εξάρχεια. Σάββατο μεσημέρι. Το θέμα της διένεξης αφορούσε τους δεκάδες χρήστες ναρκωτικών που κατέκλυσαν για ακόμα μια φορά τα στενά ανάμεσα στη Στουρνάρη και την Πλατεία Κάνιγγος, μετά τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις στην οδό Τοσίτσα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, όλη η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν ύστερα από κλήση στο «100» για «φασαρίες», οι δύο άντρες της ομάδας «Ζ» που κατέφθασαν δέχθηκαν επίθεση και προπηλακίστηκαν από αντιεξουσιαστές. Ο ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε στον αέρα για να απωθήσει τους επιτιθέμενους, ενώ αμέσως επενέβη η διμοιρία των ΜΑΤ που σταθμεύει σε μόνιμη βάση λίγα μέτρα πιο κάτω, στην οδό Μπουμπουλίνας. Δύο άτομα συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών και σε άλλα σημεία των Εξαρχείων.

Τα Εξάρχεια, από τις πιο «ανήσυχες» γειτονιές του Κέντρου, ήταν από τις πρώτες που έγιναν σημείο συγκέντρωσης χρηστών ναρκωτικών. Στην αρχή μερίδα των κατοίκων αντιμετώπισε τους χρήστες με μια κάποια κατανόηση. «Είναι άρρωστα παιδιά», έλεγαν. Αργότερα, όταν ο αριθμός τους άρχισε να μεγαλώνει ραγδαία φέροντας μαζί την εγκληματικότητα και την υποβάθμιση, οι κάτοικοι των σημείων που μετατράπηκαν σε «πιάτσες» ναρκωτικών έγιναν λιγότερο διαλλακτικοί και έκτοτε οι «θαμώνες» τους σέρνονται από γειτονιά σε γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, ανάλογα με τις αντιδράσεις κατοίκων και τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Δύο χρόνια πριν, όταν η πλατεία Εξαρχείων είχε κυριολεκτικά πλημμυρίσει από χρήστες ναρκωτικών, κάτοικοι της περιοχής και ομάδα επιχειρηματιών την «καθάρισαν», ύστερα από προσπάθειες που κράτησαν μήνες. Οι χρήστες φυσικά δεν εξαφανίστηκαν, αλλά κατέβηκαν μερικά στενά πιο κάτω.

Η οδός Σολωμού, τόσο το τμήμα της από την Πατησίων προς την Αχαρνών, όσο και εκείνο από την Πατησίων προς τα Εξάρχεια, όπως και οι παράλληλές της, έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση σε αυτό τον «αγώνα» αντιεξουσιαστών, κατοίκων και καταστηματαρχών για την «εκκαθάριση». «Οι αναρχικοί θέλουν να διώξουν τα πρεζάκια από τα Εξάρχεια, είναι μια ιστορία που κρατάει χρόνια. Θεωρούν ότι ωθούνται στην περιοχή τους από την Αστυνομία για να υπάρχει δικαιολογία για την παρουσία των ενστόλων», σχολιάζει καταστηματάρχης των Εξαρχείων. Τους κυνηγούν ωθώντας τους λίγα στενά πιο κάτω. Ομως οι κάτοικοι αυτών των στενών, θέλουν με τη σειρά τους κι αυτοί, τη γειτονιά τους «καθαρή». Αντί για ρόπαλα και φωνές, τηλεφωνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Αστυνομία, στον δήμο, στην Εισαγγελία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημά τους. «Κανένας πελάτης δεν έρχεται σε αυτή τη γειτονιά, έχω καταστραφεί οικονομικά. Μακάρι να είχα κλείσει το μαγαζί μου πριν από χρόνια, γιατί τώρα δεν μπορώ να το κάνω, καθώς έχουν συσσωρευθεί χρέη τα οποία δεν μπορώ να αποπληρώσω», λέει στην «Κ» επιχειρηματίας που ελπίζει να καλύψει τα σπασμένα σε περίπτωση που η γειτονιά του καθαρίσει και ανέβουν τα κέρδη του. Μέχρι τότε «δεν έχω κάτι να χάσω» λέει ο ίδιος. Ο «αγώνας» διεξάγεται πάνω και κάτω από την Πατησίων, στις οδούς Καποδιστρίου και Στουρνάρη. Οι ίδιοι πληθυσμοί τοξικομανών μετακινούνται από την Τοσίτσα στη Μάρνης και από την Ομόνοια στην πλατεία Κάνιγγος.

Προσφάτως, η περιοχή έχει αποκτήσει και μια ακόμα «πληγή»: τους «τσιγαράδες», άτομα από Πακιστάν ή Αφγανιστάν που πωλούν λαθραία τσιγάρα στους περαστικούς, επί της Στουρνάρη. Η «στήριξη» που προσφέρει σε αυτούς μερίδα των λεγόμενων αντιεξουσιαστών διευκολύνει τη δουλειά τους. Αυτό ωστόσο δεν τους εμποδίζει να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους για ένα πόστο στην πιάτσα. Τέτοιες συμπλοκές σημειώνονται σχεδόν καθημερινά. «Συχνά βλέπουμε τα άτομα αυτά να καταφεύγουν μέσα στο Πολυτεχνείο όταν γίνεται αστυνομική επιχείρηση», αναφέρει κάτοικος της περιοχής. Κάτοικοι του «σκληρού πυρήνα» των Εξαρχείων εκτιμούν ότι η παρουσία εμπόρων ναρκωτικών αλλά και οι «περίεργες» κινήσεις «συντρόφων» που έχουν έρθει πρόσφατα στην περιοχή, ενδέχεται να προκαλέσουν στο άμεσο μέλλον σοβαρή αναστάτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή