Ειδικές κατηγορίες και τα παράδοξα

Ειδικές κατηγορίες και τα παράδοξα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απετράπησαν οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες, όχι όμως και τα περίεργα που προκαλούν έκπληξη. Ο λόγος για τις βάσεις των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών, δηλαδή τα παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών και όσων πληρούν διάφορα κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, πέρυσι για πρώτη φορά οι υποψήφιοι των κατηγοριών αυτών διεκδίκησαν ξεχωριστές θέσεις σε κάθε ΑΕΙ της περιφέρειάς τους. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος-παιδί πολύτεκνης οικογένειας από την Κρήτη μπορούσε να διεκδικήσει τις ειδικές θέσεις μόνο των ΑΕΙ της Κρήτης. ΄Η, μαζί με όλους τους άλλους υποψηφίους, τις θέσεις της γενικής σειράς σε όσα ΑΕΙ ήθελε. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν πολύ χαμηλές βάσεις. Ενδεικτικά, εισήχθησαν υποψήφιοι με 1.885 στη Φιλολογία Αθήνας (με βάση τα 17.261 μόρια) και 2.604 μόρια στο Μαθηματικό Αθήνας (με βάση τα 15.769 μόρια).

Φέτος το σύστημα άλλαξε και δόθηκε η δυνατότητα στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών να διεκδικήσουν τις ξεχωριστές θέσεις της κατηγορίας τους σε όλα τα ΑΕΙ και όχι μόνο σε εκείνα της περιφέρειάς τους. Ετσι, παρουσιάστηκε εντυπωσιακή άνοδος των βάσεων σε πολλά τμήματα. Ενδεικτικά, η άνοδος έφθασε έως και τα 14.505 μόρια στην περίπτωση της Φιλολογίας Αθήνας για την κατηγορία των πολυτέκνων όπου πέρυσι η βάση ήταν 1.885 μόρια. Οι φορείς των πολύττεκνων και των τρίτεκνων οικογενειών, πάντως, επαναφέρουν το αίτημα των μετεγγραφών, με κύριο επιχείρημα ότι αρκετοί εισακτέοι σε ΑΕΙ μακριά από την οικογενειακή έδρα δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν λόγω των υψηλών εξόδων (π.χ. πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες ενδέχεται να έχουν και μεγαλύτερο παιδί που να σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να συντηρήσουν τρία διαφορετικά σπίτια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή