«Βοηθήστε μας να φύγουμε»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εισιτήρια έχουν αγοραστεί και γράφουν 11 Οκτωβρίου. Μένει περίπου ενάμισης μήνας έως ότου ο Περικλής και η Αναστασία φύγουν για το Εδιμβούργο, όπου επέλεξαν να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, μακριά από την κρίση και τη δύσκολη αγορά εργασίας της χώρας μας. Ομως για να συνθέσουν ένα νέο σπιτικό, μήπως πρέπει να αποσυναρμολογήσουν το παλιό;

Κάπως έτσι στήθηκε το helpusleave.com (βοηθήστε μας να φύγουμε), ένα μπλογκ όπου το ζευγάρι έχει «ανεβάσει» προς πώληση τα πάντα, από τις ηλεκτρικές τους συσκευές και το αιρ κοντίσιον, μέχρι τους πίνακες που αγόρασαν στα ταξίδια τους και τα έπιπλα της βεράντας. «Την κάνουμε για έξω παίδες!» γράφουν στο εισαγωγικό σημείωμα. «Το σκεφτόμασταν καιρό, αλλά η χαριστική βολή ήρθε όταν ακούσαμε τη Ρίτσα Μπιζόγλη να λέει ότι η ανεργία έφτασε στο 23,1%. Κουραστήκαμε να είμαστε άνεργοι, να κυνηγάμε τα δεδουλευμένα μας, να επιβαρύνουμε τους γονείς μας. Ελα μου όμως που έχουμε ένα ολόκληρο σπιτικό εδώ στην Αθήνα που δεν μπορούμε να πάρουμε μαζί μας! Γι’ αυτό, βοηθήστε μας να φύγουμε παιδιά!» Κάτω από τα 43 «κομμάτια» που έχουν ανέβει στο σάιτ, υπάρχουν όλα τα στοιχεία σχετικά με το πότε αγοράστηκαν, από πού, η αρχική τους τιμή και η νέα, αν και «εννοείται ότι οι τιμές είναι συζητήσιμες».

Μόνο με μια βαλίτσα

Μέσα σε λίγες ημέρες και χάρη στη διάδοση που γνώρισε το πρότζεκτ μέσα από τα social media, η μισή από την «προίκα» τους έχει ήδη ταξιδέψει σε νέα σπίτια. «Ο στόχος δεν ήταν να βγάλουμε κέρδος, αλλά να απαλλαγούμε από τα πράγματά μας όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα», λέει στην «Κ» η Αναστασία Κακοταρίτη. «Θέλαμε να φύγουμε ελεύθεροι, μόνο με τα 20 κιλά της βαλίτσας». Οπως επισημαίνει, η εποχή ευνοεί τέτοια εγχειρήματα: «χωρίς facebook και twitter, δεν θα είχε φύγει ούτε το 1/4 των πραγμάτων μας στο ίδιο διάστημα».

Η απόφαση για φυγή δεν ήρθε ξαφνικά. «Το σκεφτόμασταν αρκετό καιρό. Δεν θέλαμε να φτάσουμε στο μη παρέκει για να πάρουμε την απόφαση να φύγουμε. Δεν θέλαμε να είναι η τελευταία μας επιλογή», λέει η ίδια. Στη δημοσιογραφία μπήκε πριν από πέντε χρόνια, όταν ο κλάδος είχε αρχίσει ήδη να παραπαίει, ενώ ο Περικλής, με σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, είχε περάσει δύο χρόνια αναζητώντας σταθερή εργασία, χωρίς μεγάλη τύχη. Ο κλήρος έπεσε στο Εδιμβούργο, αφενός γιατί ο Περικλής είχε σπουδάσει εκεί και αφετέρου γιατί ήδη είχε μετακομίσει στην πόλη μια καλή τους φίλη. «Είναι όμορφη πόλη, φθηνή και φιλική στους Ελληνες», εξηγούν. «Εκεί, αν είσαι άνεργος, ακόμα και αν δεν έχεις εργαστεί ξανά, δικαιούσαι επίδομα ανεργίας, επίδομα ενοικίου, απαλλάσσεσαι από δημοτικά τέλη, ενώ το κράτος σε βοηθά να βρεις δουλειά». Φυσικά, το ζευγάρι έχει ήδη αποστείλει αιτήσεις για δουλειά, ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», λένε.

Και πώς να μην είναι, όταν θα ταξιδέψουν με «υπέρβαρο» από ευχές γνωστών, αλλά και αγνώστων που επισκέφθηκαν το σάιτ; «Τυχαία μπήκα και πράγματα δεν θέλω, αλλά αυτό με την ευχή δεν μπορώ να μην το κάνω. Ο,τι επιθυμείτε παιδιά, εύχομαι και εγώ να πάνε όλα καλά στο εξωτερικό και μία μέρα να γυρίσετε πλούσιοι και να θυμηθείτε και εμάς που αφήσαμε ετούτη εδώ την ευχή εδώ», έγραψε κάποιος, ενώ παρακάτω κάποιος άλλος: «Καλό δρόμο παιδιά… Εύχομαι όλα να πάνε καλά για όλους και σύντομα να φτιάξετε το helpusgobackhome.com (σ.σ. βοηθήστε μας να επιστρέψουμε)». Κάποιοι μιλούν από εμπειρία: «Εμείς ήμασταν στο «όπου φύγει – φύγει» πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους, μετά από «αίμα, δάκρυα και ιδρώτα». Απειρη υπομονή τον πρώτο καιρό και να μη μασάτε, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Σε κρατάει πολύ όταν ξέρεις ότι παλεύεις να φτιάξεις τη ζωή σου καλύτερη». Και ένα γλυκό μήνυμα για το τέλος: «Οπου και αν πάτε, ν’ αγαπιέστε…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή