ΧΥΤΑ στον βιότοπο της caretta caretta

ΧΥΤΑ στον βιότοπο της caretta caretta

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές επιπτώσεις στον βιότοπο της caretta caretta στη Ζάκυνθο έχει η λειτουργία του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ του νησιού. Οπως επισημαίνουν 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις, σκουπίδια και στραγγίσματα από τη χωματερή καταλήγουν στον κόλπο του Λαγανά, στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου με ευθύνη της Περιφέρειας, που δεν καταφέρνει να υποδείξει νέο χώρο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, ωστόσο αποδέχεται την αδυναμία της να χωροθετήσει νέο ΧΥΤΑ και ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να… την υποκαταστήσει και να ορίσει πού θα γίνει ο νέος ΧΥΤΑ!

Αφορμή για την παρέμβαση των 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων (Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, ΜΟm και WWF Ελλάς) ήταν πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζακύνθου για τα απορρίμματα.

«Ο κορεσμένος -από επταετίας- χώρος ταφής στο όρος Σκοπός στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συνεχίζει να προκαλεί ρύπανση, λόγω της διαρροής στραγγισμάτων και σκουπιδιών στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Λαγανά. Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτού του χρονίζοντος προβλήματος, κινήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία για δημιουργία νέου ΧΥΤΥ», αναφέρουν. Το θέμα ήρθε στις αρχές Ιουλίου στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο, όμως, γνωμοδότησε αρνητικά. «Δυστυχώς δεν έκανε κανένα βήμα ως προς την επιβεβλημένη τροποποίηση ή νέα χωροθέτηση, με αποτέλεσμα βιότοπος της Caretta caretta να απειλείται να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο», καταλήγουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια εκτιμά ότι η κατάσταση του ΧΥΤΑ δεν είναι… τόσο τραγική, παραδέχεται όμως την αδυναμία της να ορίσει μια θέση για το νέο ΧΥΤΑ και ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει την ευθύνη. «Οι ανακρίβειες που αναγράφονται στην επιστολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να στηλιτεύουν ανεύθυνα όλους εμάς που σεβόμαστε τη Ζάκυνθο και εδώ και καιρό προωθούμε τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ενώ συν τοις άλλοις δυσχεραίνουν το έργο μας», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Δ. Μυλωνάς. «Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ώστε να εξασφαλίζεται η διάθεση των υπολειμμάτων, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών και ενέργειας. Καλούμε, λοιπόν, τον υπουργό ΠΕΚΑ να παρέμβει άμεσα προκειμένου να δρομολογήσει λύσεις (…) ώστε μέσα από επιστημονική μελέτη να προκύψει χωροθέτηση του έργου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή