Περισσότερες από 80 πύρινες εστίες σε όλη τη χώρα

Περισσότερες από 80 πύρινες εστίες σε όλη τη χώρα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια προκάλεσε η πυρκαγιά που μαινόταν χθες στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Ριβιέρα καίγοντας μάλιστα τα πρώτα σπίτια, ενώ όλος ο οικισμός εκκενώθηκε. Πρόκειται κυρίως για εξοχικές κατοικίες. Κοντά από κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ζημιές, πέρασε και η μεγάλη δασική πυρκαγιά που έκαιγε μέχρι αργά χθες το βράδυ στη Λυκόχια Αρκαδίας, στη Μεγαλόπολη. Ακόμα, σημαντικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Γαλήνη της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, στη Μεταμόρφωση Πύλου Μεσσηνίας, στην Καρύνια Λακωνίας και το Λαϊνάκι Λευκάδας.

Η μεγάλη φωτιά στις Αφίδνες τέθηκε υπό έλεγχο χθες το απόγευμα. Συνολικά χθες, μέχρι αργά το βράδυ σε όλη τη χώρα είχαν καταγραφεί περισσότερες από 80 δασικές πυρκαγιές. Εντύπωση προκαλεί ότι νέες εστίες φωτιάς εκδηλώνονταν συνεχώς, ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου. Οπως σχολίαζαν στελέχη της Πυροσβεστικής, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, ενώ το βράδυ όλο το βάρος της κατάσβεσης έπεσε στις επίγειες δυνάμεις. Αργά το βράδυ δύο νέες φωτιές ξέσπασαν κινητοποιώντας τις Αρχές στις περιοχές Αετός Κυπαρισσίας και Κίρκη Αλεξανδρούπολης.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια Χίου ο 24χρονος βοσκός, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε ότι προκάλεσε σκόπιμα 15 πυρκαγιές στο νησί. Ο 24χρονος, γιος πυροσβέστη 5ετούς υποχρέωσης, είναι προφυλακισμένος και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για εμπρησμό σε δάσος από πρόθεση, από κακοβουλία και για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση από πρόθεση, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και πρόσωπα. Παράλληλα, σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε και ένας 61χρονος βοσκός, ο οποίος είχε προκαλέσει πυρκαγιά στην περιοχή Κοιλιωμένο Ζακύνθου την προηγούμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, φέτος μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για πρόκληση εμπρησμού σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε βάρος 250 ατόμων εκ των οποίων 26 για πρόθεση. Παράλληλα, 82 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του Αυτοφώρου από τους οποίους οι 17 για εμπρησμό από πρόθεση.

Υψηλός κίνδυνος σήμερα

Σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις περιοχές: Αττικής, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Σποράδων, Λακωνίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Οι Αρχές συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς και αποφυγή δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Παράλληλα με τις δασικές, η Πυροσβεστική χθες είχε να αντιμετωπίσει και αρκετές αστικές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας. Από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα είχαν ξεσπάσει συνολικά 21 αστικές φωτιές. Μία από αυτές κατέκαψε δύο σπίτια στη Γενισσέα Ξάνθης. Σε άλλη περίπτωση, πολύ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από πυρκαγιά σε καφετέρια στα Χανιά που ξέσπασε στις 04.00 τα ξημερώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή