Θέλουν ανοιχτά τα φαρμακεία τους, αλλά φοβούνται… αντίποινα

Θέλουν ανοιχτά τα φαρμακεία τους, αλλά φοβούνται… αντίποινα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως υπάρχουν. Φαρμακεία που λειτουργούν καθημερινά, από το πρωί έως αργά το βράδυ, ακόμα και το Σάββατο! Φαρμακεία που μπορούν να εκτελέσουν συνταγές, να ανταποκριθούν σε ένα έκτακτο πρόβλημα, να εξυπηρετήσουν τους εργαζομένους που τελειώνουν αργά από τη δουλειά τους. Επιχειρήσεις – φαντάσματα που δεν αναφέρονται ποτέ στις λίστες των εφημεριών ούτε περιλαμβάνονται στα «χρηστικά» των εφημερίδων.

Ας ήταν αυτό το μόνο παράδοξο στην υπόθεση της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, που ενώ έχει θεσπιστεί με νόμο εφαρμόζεται από ελάχιστους φαρμακοποιούς υπό τον φόβο «αντιποίνων» από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Μόλις πρόσφατα άλλωστε (30 Ιουλίου 2012), το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής καταδίκασε φαρμακοποιό του κέντρου της Αθήνας σε χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ για παραβίαση του ωραρίου των εφημεριών των συναδέλφων του. Πρόκειται για τον Γιώργο Κοντογιώργο, ο οποίος μαζί με άλλους 5 – 6 συναδέλφους του σε όλη την Αττική έχει εφαρμόσει πλήρως το διευρυμένο ωράριο, ήτοι λειτουργεί την επιχείρησή του καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τον ν. 3918/2011 (και τις συμπληρωματικές τροπολογίες που ακολούθησαν), οι φαρμακοποιοί μπορούν, εάν θέλουν, να λειτουργούν τα φαρμακεία τους το Σάββατο, αλλά και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης (όχι απαραίτητα και τις τρεις ημέρες), αρκεί να το δηλώνουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ανά εξάμηνο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το διευρυμένο ωράριο πρέπει να συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών και να μην το υπερβαίνει. Ενδιαφέρον είναι ότι ενώ μέχρι πέρυσι οι εφημερίες τελείωναν στις 8 μ.μ., ξαφνικά το ωράριο άλλαξε φτάνοντας πλέον ώς τις 11 μ.μ. Σύμφωνα με ορισμένους φαρμακοποιούς, αυτή η κίνηση αποσκοπούσε στο να αποθαρρυνθούν συνάδελφοί τους από το να συμμετέχουν στο νέο ωράριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος ορίζει σαφώς ότι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι οφείλουν να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν με το διευρυμένο ωράριο. Αυτό δεν έγινε ποτέ. «Εκτός από τα λιγοστά φαρμακεία που ανοίγουμε κάθε μέρα 9 – 11, υπάρχουν άλλα, περίπου 150 (σ.σ. σε σύνολο περίπου 4.000) τα οποία συμμετέχουν επίσης στο διευρυμένο ωράριο, ανοίγοντας είτε Σάββατο είτε Δευτέρα – Τετάρτη, τα οποία επίσης δεν εμφανίζονται πουθενά», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κοντογιώργος. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, είναι κάθετος: «Τα φαρμακεία αυτά δεν μπορούν να προστεθούν στις υπάρχουσες καρτέλες των εφημεριών», σημειώνει στην «Κ». «Και εγώ δεν παίρνω άλλες καρτέλες, είναι κόστος. Ας πάρει το κράτος για να λύσει το πρόβλημα. Εγώ εξάλλου ήμουν αντίθετος σε αυτό το θέμα. Οποιος θέλει μπορεί να ενημερώνεται μέσω Ιντερνετ». Οι σχετικές πληροφορίες πάντως δεν είναι διαθέσιμες ούτε από το σάιτ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Εντονη αντιπαλότητα

Αυτή η «πολεμική» από πλευράς των συνδικαλιστικών φορέων είναι που συγκρατεί πολλούς φαρμακοποιούς να εισέλθουν στο νέο σύστημα. «Από την πρώτη στιγμή ο κλάδος έχει διχαστεί, έχει δημιουργηθεί κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ μας», λέει ο κ. Κοντογιώργος. Οπως τονίζει, ωστόσο, η απελευθέρωση του ωραρίου είναι σήμερα το μόνο όπλο στα χέρια των φαρμακοποιών. «Τα προβλήματά μας είναι τεράστια. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να χρηματοδοτούμε τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν υπάρχει ρευστότητα (σ.σ. περίπου 1.000 φαρμακεία είναι στον Τειρεσία). Σε αυτές τις συνθήκες, είτε πρέπει να μειώσεις τα έξοδά σου, απολύοντας φερ’ ειπείν υπαλλήλους, είτε να αυξήσεις τα έσοδά σου, μένοντας περισσότερο ανοιχτός». Φυσικά, δεν μπορούν όλοι οι φαρμακοποιοί να «υποστηρίξουν» ένα συνεχές ωράριο. «Πράγματι, πρόκειται για καθεστώς σκληρού ανταγωνισμού. Ισως σε ορισμένες περιοχές η λύση να είναι οι συνενώσεις των φαρμακείων». Οπως λέει, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το συνεχές ωράριο. «Είναι φανερό ότι διευκολύνονται. Σε βλέπουν ανοιχτά Τετάρτη απόγευμα ή Σάββατο και πάλι είναι δύσπιστοι. «Είστε ανοιχτά;» ρωτούν. Σήμερα μπαίνουν στην επιχείρηση 400 – 500 άνθρωποι καθημερινά». Από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, πάντως, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί σταματούν -άγνωστο για πόσο- την πίστωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή