Πρωτοβουλία κατά ρατσιστικής βίας

Πρωτοβουλία κατά ρατσιστικής βίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διάχυτη είναι στη Θράκη η ανησυχία για ένταση της προβοκατόρικης δραστηριότητας ακροδεξιών στοιχείων, που με πρόσχημα τη λειτουργία στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών σχολών προσωρινών κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών απειλούν να τορπιλίσουν την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή.

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τζαμιών, σπιτιών πολιτικών, αλλά και πολιτών στην Ξάνθη, κόμματα, βουλευτές, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί σε μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να αναδείξει την ομόθυμη στάση της τοπικής κοινωνίας και της πολιτικής απέναντι στα φαινόμενα ρατιστικής βίας, έδωσαν κοινή επιστολή στη δημοσιότητα. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους βουλευτές της Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Δημήτρη Σαλτούρο, τον πρώην βουλευτή Σωκράτη Ξυνίδη, τις νομαρχιακές οργανώσεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, καταγγέλλονται οι «ναζιστικού τύπου επιθέσεις και απειλές» στην περιοχή και γίνεται λόγος για ενωμένη στάση της κοινωνίας απέναντι στην είσοδο της βίας. «Περιθωριακά στοιχεία, εγχώρια και εισαγόμενα από γειτονικές πόλεις, ενδεχομένως και υποκοσμιακοί τύποι επιχειρούν να ενεργοποιήσουν φοβικά σύνδρομα και να προκαλέσουν ρατσιστικά επεισόδια που διχάζουν την κοινωνία. Υιοθετούν τη χρήση της βίας και προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτική ανωμαλία, εκμεταλλευόμενοι το εθνικιστικό και ρατσιστικό κλίμα που καλλιεργείται εκουσίως και ακουσίως στο κέντρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «…Ως πολίτες αυτού του τόπου, δηλώνουμε ενάντιοι σε όσους επιδιώκουν την ανωμαλία, τη μισαλλοδοξία και απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική ειρήνη. Παρότι όλοι μας διαθέτουμε τις δικές μας πολιτικές απόψεις, δηλώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στο παραλήρημα μίσους και βίας, είτε προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή είτε από άλλο πολιτικό ή απολίτικο μόρφωμα. Η πολυπολιτισμική Ξάνθη ήταν και θα παραμείνει μια ανεκτική κοινωνία. Η κοινή γνώμη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την, εισαγόμενη στη Θράκη, εθνικιστική και διχαστική νοοτροπία να βρει γόνιμο έδαφος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή