Ο καιρός βοήθησε να περιοριστούν δραστικά όλα τα πύρινα μέτωπα

Ο καιρός βοήθησε να περιοριστούν δραστικά όλα τα πύρινα μέτωπα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 4.000 στρέμματα πευκοδάσους χάθηκαν μέσα στις φλόγες εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι χθες το μεσημέρι στη Ρόδο. Ανάμεσα στα καμένα ήταν και το πάρκο ελαφιών, οι πύλες του οποίου άνοιξαν προκειμένου να διαφύγουν τα ζώα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για εμπρησμό. Ντόπιοι έχουν δει ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες στον τόπο από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά, η περιγραφή του οποίου έχει δοθεί στις αρχές», ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Χθες, για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δύσκολες ημέρες, ο καιρός ήταν σύμμαχος των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα το σύνολο των πυρκαγιών να έχει περιοριστεί δραστικά. Πυροσβέστες και υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης περιπολούσαν στις καμένες περιοχές προκειμένου να μην εκδηλωθούν αναζωπυρώσεις. Ακόμα και οι δύο νέες φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στην Πύλο Μεσσηνίας και στην περιοχή Σμάρι του Δήμου Μίνωος – Πεδιάδος της Κρήτης, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, κατασβέστηκαν.

Ενεργές αν και χωρίς να απειλούν ήταν οι εστίες που δεν είχαν σβήσει από τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο, στο Κερί Ζακύνθου, στην Υδρα αλλά και η φωτιά που μπήκε στην Ελλάδα από τα Σκόπια την προηγούμενη Κυριακή.

Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε χθες, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο 24χρονος βοσκός που είχε συλληφθεί και ομολόγησε ότι προκάλεσε 15 πυρκαγιές στα βόρεια της Χίου. Ο νεαρός, γιος εποχικού δασοπυροσβέστη, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ράχη Καρδαμύλων και ομολόγησε την πράξη του.

Ο συνήγορός του κατέθεσε υπόμνημα για ψυχιατρική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο συλληφθείς αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι βαρύτατες και έχουν να κάνουν με εμπρησμό δάσους από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ζωές και περιουσίες πολιτών. Οπως υποστήριξε πάντως ο ίδιος, κίνητρο της πράξης του ήταν η εκδίκηση, καθώς ο ίδιος δεν προσελήφθη στην Πυροσβεστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή