Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απομάκρυνση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρη και στην κάλυψη της θέσης του από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τέως διοικητή ΙΚΑ, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, φέρεται ότι κατέληξε η κυβέρνηση ύστερα από σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής. Αν και επισήμως η πληροφορία θα επιβεβαιωθεί μετά την οριστική έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς, η αλλαγή των προσώπων θεωρείται δεδομένη και απορρέει από την κατανομή των θέσεων διοικητών μεταξύ των κομμάτων. Βάσει της διακομματικής κατανομής, την επιλογή προσώπου στον ΕΟΠΥΥ έκανε η Ν.Δ., στο ΙΚΑ παραμένει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ενώ την παραμονή του κ. Ηλία Κικίλια στον ΟΑΕΔ υποστήριξε η ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Αμπατζόγλου είναι άνθρωπος με εμπειρία στον ασφαλιστικό τομέα, λόγω της προϋπηρεσίας του στο ΙΚΑ. Ομως, το γεγονός ότι μεταπηδά από το συνδικαλιστικό χώρο των φαρμακοποιών, με τον οποίο βρίσκεται σε διαμάχη ο ΕΟΠΥΥ, στο τιμόνι του Οργανισμού δεν προκαλεί και τα καλύτερα σχόλια. Κατά πληροφορίες ο κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος έχει δηλώσει παραίτηση από τον ΠΦΣ, είχε εκφράσει την επιθυμία να τοποθετηθεί είτε στον ΕΟΦ είτε στο ΙΚΑ.

Πάντως, η κόντρα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών οδηγείται πια στα άκρα μετά την κίνηση «ματ» του Οργανισμού να ανακοινώσει ότι θα εξοφλούνται κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ως γνωστόν, από το Σάββατο οι φαρμακοποιοί διακόπτουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στις «γενικόλογες», όπως τις χαρακτηρίζουν, δεσμεύσεις για εξόφληση των οφειλομένων. Χθες, ωστόσο, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να διακόψει τη «ροή» χρημάτων στους διανεμητικούς λογαριασμούς των φαρμακευτικών συλλόγων που κάνουν αναστολή πίστωσης, δίνοντας τη δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομική πληρωμή τους. Το γεγονός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των φαρμακοποιών που κάνουν λόγο για «χρηματοδότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού».

Την ίδια στιγμή, εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ έστειλαν χθες και οι γιατροί της Αθήνας, ζητώντας εξηγήσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη δημιουργία Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου και για το εάν διενεργήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω κλήσης. Τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου στον Οργανισμό ζήτησε και η Ενωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ, απειλώντας ότι θα προσχωρήσει σε διαταγές πληρωμών και αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού. Την εικόνα χάους στην Υγεία συμπληρώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που αντιδρούν στην περικοπή κατά 8% του ειδικού ιατρικού μισθολογίου τους. Οπως αναφέρουν, το Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ που συνεδριάζει στις 5/9 θα λάβει αποφάσεις για «σκληρές κινητοποιήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή