«Τα χρήματά σας ή τα παιδιά σας»

«Τα χρήματά σας ή τα παιδιά σας»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά λαθρομεταναστών, κυρίως Αφγανών, κρατούνται όμηροι έως ότου οι οικογένειές τους καταβάλλουν τα έξοδα μεταφοράς και διακίνησης από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ενδεχομένως προς τη δυτική Ευρώπη. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Frontex (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιτήρησης των Συνόρων) δείχνουν μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων ομηρίας και οι αφηγήσεις λαθρομεταναστών στον Εβρο σε συνοριοφύλακες της Frontex επιβεβαιώνουν την τακτική των αδίστακτων διακινητών.

Πολλοί λαθρομετανάστες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα μεγάλα ποσά (3.000-5.000 δολάρια) και οι διακινητές απαιτούν, με απειλή βίας, να αφήσουν τα παιδιά τους πίσω ως «ενέχυρο». Μόλις οι λαθρομετανάστες εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή σε κάποιο άλλο κράτος και μπορούν να τους πληρώσουν, φροντίζουν να φτάσουν τα παιδιά τους σε κάποια ΜΚΟ στην Αθήνα με σκοπό την επανένωση της οικογένειας.

Πάντως, η αποστολή μεγάλης δύναμης συνοριοφυλάκων κατά μήκος του Εβρου έφερε άμεσα αποτελέσματα, αφού από τον νότιο Εβρο μόλις 100 λαθρομετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου που τέθηκε σε εφαρμογή ο «Ξένιος Ζευς», έναντι 1.300 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ 300 εντοπίστηκαν στο βόρειο τμήμα του νομού, όσοι εντοπίζονταν δηλαδή προηγουμένως στο διάστημα μιας μόνο ημέρας. Ομως, παρατηρείται ήδη αυξανόμενη εισροή από τα θαλάσσια σύνορα (Σύμη, Φαρμακονήσι, Σάμος, Λέσβος), καθώς οι διακινητές δραστηριοποιούνται πάλι από τα τουρκικά παράλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή