Ξένοι καθηγητές στα Συμβούλια των ΤΕΙ

Ξένοι καθηγητές στα Συμβούλια των ΤΕΙ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ξεκίνημα εξωστρέφειας για τα ελληνικά πανεπιστήμια ή ακόμα μία χαμένη ευκαιρία; Ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θέτει την εξωστρέφεια ως στρατηγική επιλογή των ΑΕΙ, με βασικό «όχημα» τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το εξωτερικό στα νέα Συμβούλια κάθε Ιδρύματος. Οι πρώτες κινήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προς τον στόχο αυτό αποτελούν εξαίρεση, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα της… αδράνειας στα ελληνικά ΑΕΙ.

Ειδικότερα, αισιοδοξία γεννά η πρόσφατη συγκρότηση του Συμβουλίου Ιδρύματος στο ΤΕΙ Καβάλας, στο οποίο μετέχουν και τέσσερις πανεπιστημιακοί από σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Leonard C. Feldman, καθηγητή στο University of New Jersey, τον Schuyler S. Korban, καθηγητή στο University of Illinois τον Γιώργο Μορίδη από το Lawrence Berkeley National Laboratory και τον Νίκο Κατοπόδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, που εξελέγη και πρόεδρος του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα και άλλα ΤΕΙ αλλά και τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκίνησαν τη διαδικασία για την εκλογή Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από διδάσκοντες στο Ιδρυμα (θα αποτελούν την πλειοψηφία στα 15μελή Συμβούλια) και εξωπανεπιστημιακά μέλη. Πόσο όμως οι νυν διοικήσεις των ιδρυμάτων προετοιμάζονται για την προσέλκυση ξένων πανεπιστημιακών στα νέα Συμβούλια που θα συσταθούν;

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ελάχιστοι (μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού) Ελληνες καθηγητές με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό έχουν, σε άτυπες συζητήσεις, εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο εμβληματικού κεντρικού ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, σε ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου διδάσκοντες του Ιδρύματος οι οποίοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για το Συμβούλιο, έχουν κάνει άτυπες επαφές με καθηγητές βρετανικών ΑΕΙ διερευνώντας την πρόθεσή τους να συμμετάσουν -ως εξωπανεπιστημιακά μέλη- στο ίδιο Συμβούλιο.

Ομως, οι παραπάνω μεμονωμένες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τη γενική αδράνεια στα υπόλοιπα ΑΕΙ, δείχνουν έναν αργοκίνητο, απρόθυμο μηχανισμό να αναζητήσει τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού σε ένα «νέο» ξεκίνημα για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Για να έλθουν οι τέσσερις διακεκριμένοι καθηγητές στο ΤΕΙ Καβάλας απαιτήθηκε κόπος, επιμονή και διετής προετοιμασία με ταξίδια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το 2010 ξεκινήσαμε τις πρώτες διερευνητικές επαφές. Η πρώτη επίσημη επιστολή ενδιαφέροντος εστάλη από το ΤΕΙ σε αμερικανικά πανεπιστήμια τον Φεβρουάριο 2011» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο οποίος θα συνεχίσει στα καθήκοντά του, όπως ορίζει ο νέος νόμος, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιδρύματος. «Με έκαναν να καταλάβω ότι είχαν όραμα για το ΤΕΙ. Δεν τους ήξερα, αλλά δέχθηκα να βοηθήσω γιατί ένιωσα ότι υπάρχει δυναμική πίσω από την προσπάθειά τους» τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κατοπόδης, που ζει στις ΗΠΑ από το 1972. «Για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από τους ξένους καθηγητές, οι αρχές του ελληνικού ιδρύματος πρέπει να τους παρουσιάσουν με ευθύτητα τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες του Ιδρύματος» πρόσθεσε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Δημήτρης Εμμανουλούδης.

Βέβαια, το εγχείρημα της διεθνοποίησης δυσχεραίνεται λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των ελληνικών ΑΕΙ να προσκαλέσουν ακόμη και τους λεγόμενους επισκέπτες καθηγητές. «Είναι πολύ δύσκολο πλέον, παρότι από την εμπειρία μου ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η γλώσσα, καθώς στα ελληνικά ΑΕΙ δεν υπάρχουν αγγλόφωνα προπτυχιακά, αλλά και ο οικονομικός παράγοντας» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Βίνφριντ Λέχνερ, ένας από τους λίγους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ξένη υπηκοότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή