Κύκλωμα Ρομά στην Πάτρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση κυκλώματος Ρομά που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο στην Πάτρα από την Οικονομική Αστυνομία, έχοντας προκαλέσει ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, φέρνει στο φως προκαταρκτική εξέταση του ΣΔΟΕ που κατατέθηκε την 1η Αυγούστου στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Ταυτόχρονα, έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος υπαλλήλων του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά, που εκτελώνιζαν τα εμπορεύματα που παράνομα εισήγαγε το κύκλωμα από Ινδία, Κίνα και αλλού. Στις 6 Ιουλίου, το τμήμα προστασίας οικονομίας της Οικονομικής Αστυνομίας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 81 ατόμων, κατηγορώντας τα για παράβαση του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου», «απάτη», «διακεκριμένες κλοπές» κ. ά. Από τους 81 κατηγορουμένους συνελήφθησαν οι 29 μεταξύ των οποίων και οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων, 300.000 ευρώ σε μετρητά, χρυσές λίρες και πλάκες χρυσού και 17 αυτοκίνητα, Porsche, BMW και Mercedes. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες εξαπάτησαν εμπορικές εταιρείες του εξωτερικού προκαλώντας τους ζημία 4,6 εκατ. δολαρίων (3,5 εκατ. ευρώ), καθώς και ότι εκτελώνισαν παράνομα προϊόντα αξίας 2,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα.

Οι εμπλεκόμενοι συμμετείχαν σε εκθέσεις του εξωτερικού και  έκλειναν εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες, κυρίως της Κίνας, που παρήγαγαν παπούτσια, χαλιά, τραπεζομάντιλα κ. ά. Παραλάμβαναν τα προϊόντα άλλοτε χρησιμοποιώντας γνήσια συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια, φορτωτικές) που κατάφερναν να υπεξαιρέσουν από τράπεζες ή εταιρείες κούριερ (που διακινούσαν τη σχετική αλληλογραφία) και άλλοτε με πλαστά χαρτιά που έφτιαχναν πιθανόν με τη συνδρομή δικηγόρων και λογιστών που δούλευαν για λογαριασμό τους.  

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την εισαγωγή χαλιών αξίας 138.000 ευρώ. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ που συνέταξε το σχετικό πόρισμα διαπιστώνει: «Για την αποστολή με αριθμό φορτωτικής… προερχόμενη από Βέλγιο εμφανίστηκε στο κατάστημα Αιγίου της εταιρείας ταχυμεταφορών άτομο με δηλωθέν όνομα Σωτηρόπουλος, ο οποίος ζήτησε ως εκπρόσωπος της παραλήπτριας τράπεζας να παραλάβει την αποστολή, πράγμα που έγινε δίχως η εταιρεία ταχυμεταφορών να πιστοποιήσει την ταυτότητά του. Στη συνέχεια παρελήφθησαν τα εμπορεύματα αξίας 138.000 ευρώ χωρίς να καταβληθεί το αντίτιμο της αξίας των εμπορευμάτων μέσω της τράπεζας».

Σε έγγραφο – καταγγελία προς την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, κινεζική εταιρεία που έπεσε θύμα του κυκλώματος αναφέρει: «Βρήκε πολλούς λόγους για να καθυστερήσει τις πληρωμές μου. Πιστεύω ότι δεν θέλει να πληρώσει. Είναι μεγάλος απατεώνας. Καταστρέφει τη φήμη όλων των Ελλήνων πελατών, δεν μπορώ να κάνω δουλειές με κανέναν πελάτη από την Ελλάδα εάν δεν λάβω τα χρήματά μου το συντομότερο δυνατό».

Εντύπωση προκαλεί ότι το κύκλωμα κατάφερνε να παρανομεί κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων του 5ου Τελωνείου Πειραιά υποκοστολογώντας τα προϊόντα με τη χρήση πλαστών τιμολογίων και μη καταβάλλοντας ΦΠΑ. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση υποτιμολόγησης, οι κατηγορούμενοι εκτελώνισαν την άνοιξη του 2011 φορτίο με 27.408 παπούτσια εμφανίζοντας πλαστά τιμολόγια αξίας 41.000 δολαρίων αντί 105.000 ευρώ, όση δηλαδή η αξία του γνήσιου τιμολογίου. Σε άλλη περίπτωση, το κύκλωμα προχωρούσε στην ίδρυση εταιρειών – «φαντασμάτων» και μέσα από μια διαδικασία «εκχωρήσεων» δεν κατέβαλλε ΦΠΑ κατά την αγορά και εκτελώνιση των εμπορευμάτων. Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι υπάλληλοι του Ε΄ Τελωνείου εξυπηρετούσαν εταιρείες – «σφραγίδες» που δεν είχαν ποτέ υποβάλει φορολογικές δηλώσεις! Σε πόρισμα που υπογράφει η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών κ. Μαρία Γεωργακοπούλου αναφέρεται για τη δράση του κυκλώματος: «Εκχωρούσαν το εισαγωγικό δικαίωμα σε συγγενικά πρόσωπα (συζύγους, αδελφές, νύφες) εκδίδοντας σχετικό παραστατικό, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται ο αναλογών ΦΠΑ». Μάλιστα, η κ. Γεωργακοπούλου αφήνει σαφείς αιχμές κατά των υπαλλήλων του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά για τους οποίους αναφέρει ότι «λόγω της πολυετούς εμπειρίας τους, κατά τη γνώμη μας θα μπορούσαν να αντιληφθούν τις μεθόδους για τη μη καταβολή ΦΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή