Το «σφράγισμα» του Εβρου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ένας Σύρος υπαξιωματικός αυτομόλησε από τον στρατό του Ασαντ, επειδή «δεν ήθελε ούτε να σκοτώσει ούτε να σκοτωθεί» στον εμφύλιο και διασχίζοντας την Τουρκία έφτασε άνετα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. «Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν. Αυτοί βοήθησαν κι εμένα να μπω στην Ελλάδα», αφηγήθηκε αργότερα στην «Κ». Στην περιοχή της Ορεστιάδας, τον περίμεναν συμπατριώτες του, που είχαν πληρώσει αδρά σε κυκλώματα για να τον φέρουν.

Ωστόσο, ελάχιστοι είναι πλέον οι λαθρομετανάστες που έχουν την τύχη του νεαρού στρατιωτικού στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη. Ο Εβρος δεν είναι πια το παλιό «σουρωτήρι». Φυλάσσεται πολύ καλά από 1.800 και πλέον αστυνομικούς, που έχουν «φράξει» τα περάσματα, στήνουν ενέδρες, περιπολούν μέρα – νύχτα στην όχθη, πραγματοποιώντας συλλήψεις, και κυρίως λειτουργώντας αποτρεπτικά.

Η ολοκλήρωση, στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, της κατασκευής του σιδερένιου φράχτη, αναμένεται να «σφραγίσει» και το πλέον ευάλωτο τμήμα, αυτό στην Ορεστιάδα και να ενισχύσει τη φρούρηση, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή μαζική έλευση προσφύγων λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Συρία. Οι αρμόδιοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της όλης επιχείρησης που προβλέπει άμυνα σε βάθος, καθώς, εκτός από τον Εβρο, εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα, γίνονται και στη διαδρομή προς την Αθήνα, δηλαδή στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι κατά τον πρώτο μήνα (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», συνελήφθησαν στον Εβρο 1.121 λαθρομετανάστες. «Ο σχεδιασμός αποδεικνύεται αποτελεσματικός. Εκτός του ότι συλλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι, λειτουργεί και αποτρεπτικά, αφού στις πατρίδες τους, απ’ όπου ξεκινούν, μαθεύτηκε ότι ο Εβρος είναι αδιαπέραστος και κυρίως ότι πλέον όσοι συλληφθούν δεν θα έχουν τη βεβαίωση που τους επέτρεπε να κυκλοφορούν επί ένα μήνα στην Ελλάδα ελεύθεροι και ουσιαστικά να μένουν λαθραία για πάντα», λέει αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ.

Κέντρα κράτησης

Και ενώ στην «πρώτη γραμμή» ο «Ξένιος Ζευς» εμφανίζεται να κερδίζει τη μάχη, στα «μετόπισθεν» οι τοπικές κοινωνίες, παραμένουν ευερέθιστες, αρνούμενες να αποδεχθούν τα κέντρα προσωρινής κράτησης των υπό απέλαση λαθρομεταναστών. Τα γεγονότα του Παρανεστίου Δράμας, όπου οργισμένοι κάτοικοι, με «μπροστάρηδες» ακραία στοιχεία που είχαν σπεύσει «προς συμπαράσταση» από Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, επιχείρησαν να εκδιώξουν από παρακείμενο στρατόπεδο, βίαια, 150 αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές με την Αστυνομία, έδειξαν ότι ο ντόπιος πληθυσμός αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα της προσωρινής λύσης.

Την αγανάκτηση των κατοίκων σπεύδουν να εκμεταλλευθούν και να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά, ακροδεξιά στοιχεία, αναπτύσσοντας ταυτοχρόνως -στο όνομα της δήθεν «αφύπνισης» των ανθρώπων εναντίον των λαθρομεταναστών- δραστηριότητες κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, που στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις στα εθνικά μας θέματα. Αυτό έγινε με αφορμή τη μεταφορά στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις των Σχολών της Αστυνομίας, λαθρομεταναστών, προκαλώντας ανησυχία σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για τον κίνδυνο μιας πιθανής προβοκάτσιας.

Οι Αρχές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ενστικτώδεις αντιδράσεις, όπως αυτές του Παρανεστίου, δεν θα έχουν διάρκεια και επικαλούνται το παράδειγμα της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όπου μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες, η ατμόσφαιρα έχει αποφορτιστεί. Συνέβαλε σε αυτό και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα τη μη εμφάνιση κρουσμάτων εγκληματικότητας, αλλά και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς στον Εβρο, την Ξάνθη και την Ροδόπη γέμισαν τα ξενοδοχεία με αστυνομικούς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή