ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι VIP της 6ης πτέρυγας Κορυδαλλού

Κάθε Δευτέρα απόγευμα έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού μαζεύεται αρκετός κόσμος. Συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων, κρατώντας τσάντες γεμάτες ρούχα και φαγητά, περιμένουν ανυπόμονα τη σειρά τους. Είναι οι επισκέπτες της 6ης πτέρυγας ή αλλιώς της πτέρυγας των VIP, όπως την αποκαλούν κοροϊδευτικά σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Οι επισκέπτες δίνουν τα στοιχεία τους και περνάνε μέσα στη φυλακή. Το τελευταίο διάστημα, το μηχάνημα ελέγχου συνεχώς χαλάει οπότε ένας υπάλληλος ρίχνει μια γρήγορη ματιά στις τσάντες με τα πράγματα, δίνει το πράσινο φως και τότε αυτοί διασχίζουν την εσωτερική αυλή με τα παρτέρια και το σιντριβάνι.

Με το που θα περάσουν τη μεγάλη σιδερένια πόρτα που οδηγεί στον προθάλαμο της 6ης πτέρυγας, το πιθανότερο είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσουν να είναι ο Λάκης Γαβαλάς. Ο επιχειρηματίας που βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στη φυλακή για οφειλές προς το Δημόσιο, όταν δεν βρίσκεται στο προαύλιο κάνοντας γυμναστική ή ηλιοθεραπεία, κάθεται δίπλα στον υπάλληλο που κάνει τον τελικό έλεγχο στους επισκέπτες και παρακολουθεί από μια μικρή τηλεόραση τις μεσημεριανές εκπομπές, σχολιάζοντας με όλους γύρω του κους κους και επικαιρότητα.

Δύο βήματα παραπέρα, σε ένα μικρό δωμάτιο με μια ντουλάπα, ένα γραφείο και τρεις καρέκλες απομονώνεται συνήθως ο Κώστας Γιαννίκος. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ, διαβάζει ξένα περιοδικά, εφημερίδες και σενάρια θεατρικών παραστάσεων. Ξέρει όμως πως τα περισσότερα απογεύματα πρέπει να εγκαταλείψει το ήσυχο γραφείο, αφού εκεί συναντιούνται οι συγκρατούμενοι του με τους δικηγόρους τους. Και τον τελευταίο καιρό, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι από την υπόθεση μαύρου πολιτικού χρήματος, έχουν σχεδόν καθημερινά, τέτοιες «πριβέ» συναντήσεις.

Στην 6η πτέρυγα, όπου κρατούνται κυρίως κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα κυριαρχεί, σε αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή, ηρεμία. Μπορεί να μην έχει κάποια ιδιαίτερη πολυτέλεια, το κτίριο όπου στεγάζεται όπως άλλωστε όλη η φυλακή, είναι ιδιαίτερα παλιό και ταλαιπωρημένο, αλλά παραμένει πολύ πιο καθαρό και «άνετο». Τόσο στο υπόγειο, που υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος από την εποχή των καταδικασθέντων της 17ης Νοέμβρη, όσο και στο ισόγειο υπάρχουν μόνο δύο κρατούμενοι ανά κελί σε αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή που πέντε ακόμα και έξι κρατούμενοι μοιράζονται παρόμοια κελιά.

Μοναδική εξαίρεση ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μένει μόνος του στο «άγιο κελί», όπως το αποκαλούν, που είχε «φιλοξενήσει» τον ηγούμενο Εφραίμ. Ο πρώην υπουργός έχει φέρει μαζί του ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα, μια τηλεόραση και έναν ανεμιστήρα. Τον πρώτο καιρό, σωφρονιστικοί υπάλληλοι θυμούνται πως τους μιλούσε ναι μεν με ευγένεια, αλλά σαν να είναι υπάλληλοι κάποιου υπουργείου του και όχι του Κορυδαλλού. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περνάει ώρες προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, στις γυναικείες φυλακές. Δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στην ημέρα που ο πρώην υπουργός ζητάει σαν χάρη από τους φύλακες να μεσολαβήσουν και να την πάρουν τηλέφωνο και αυτοί το κάνουν. Αλλά μάταια, η σύζυγός του αρνείται να του μιλήσει.

Το ημερήσιο πρόγραμμα του πρώην υπουργού και των συγκρατουμένων του ξεκινάει τυπικά στις 7.15΄ που ανοίγουν τα κελιά, αν και οι περισσότεροι ξυπνάνε και εμφανίζονται στους κοινόχρηστους χώρους μετά τις 9 π. μ. Τα κελιά ξανακλειδώνουν για ένα τρίωρο μετά τις 12 το μεσημέρι και πάλι το βράδυ μετά τις 9 μ. μ.. Στον «ελεύθερο» χρόνο τους οι κρατούμενοι προαυλίζονται σε μια ιδιωτική αυλή, παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό της αρεσκείας τους, διαβάζουν, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, τάβλι, και συζητάνε.

Οι μόνοι δύο κρατούμενοι που δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα είναι ο πρώην υπουργός και ο εξάδελφος του Νίκος Ζήγρας. Ο άλλοτε πιστός του συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου περνάει την περισσότερη ώρα της ημέρας, στο κελί του, που βρίσκεται στο υπόγειο της πτέρυγας. Διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα και κρατάει σε λευκές κόλλες τετραδίου σημειώσεις για την υπόθεση που τον οδήγησε στη φυλακή. Ο τρίτος της παρέας από τα παλιά, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, έχει αναλάβει και ασχολείται σχεδόν καθημερινά με τη φροντίδα της εκκλησίας, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, Στέλιος Οικονομίδης, έχει αναπτύξει φιλία με έναν νεοαφιχθέντα κρατούμενο για οικονομικά εγκλήματα. Οι δύο άνδρες παίζουν ντόμινο και συζητούν με τις ώρες.

Οι νέες αφίξεις

Η τελευταία άφιξη στην πτέρυγα των επωνύμων είναι αυτή του Μάκη Ψωμιάδη και του γιου του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί προ δύο εβδομάδων μετά τα επεισόδια με τους μουσουλμάνους στην πέμπτη πτέρυγα όπου και έμεναν. Ο Ψωμιάδης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού περνάει ώρες στο γραφείο τους, διηγούμενος ιστορίες. Ως γνήσιο παπαδοπαίδι, όπως αυτοαποκαλείται, ασχολείται και αυτός με τη εκκλησία, ενώ πρόσφατα παρήγγειλε από ανθοπωλείο λουλούδια και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον στολισμό της εκκλησίας της φυλακής για τον εορτασμό της γέννησης της Θεοτόκου, όπου παραβρέθηκαν όλοι οι επώνυμοι κρατούμενοι της έκτης πτέρυγας. Σε μια άλλη, κοινή έξοδο στο προαύλιο της πτέρυγας φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του και ο Νίκος Ντερτιλής. Ο τελευταίος κρατούμενος εκ των πρωταιτίων της χούντας όταν άκουσε κάποιους να χλευάζουν τον Τσοχατζόπουλο φώναξε ειρωνικά: «Σταματήστε, τα πτώματα δεν τα χτυπάνε». Ο πρώην υπουργός δεν έδειξε τότε να ενοχλείται. Ομως πριν από δέκα ημέρες, η συμπεριφορά ενός άλλου συγκρατούμενου, φαίνεται πως αναστάτωσε τόσο τον ίδιο όσο και τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς του. Ο εν λόγω κρατούμενος, γνωστός άνθρωπος της νύχτας, αρχικά άφηνε ανώνυμα απειλητικά σημειώματα και ακαθαρσίες έξω από τα κελιά τους. Στην συνέχεια αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Εγινε καταγγελία στην διεύθυνση και ο εν λόγω μεταφέρθηκε στην Α΄ πτέρυγα.