Αυξήσεις κατά Βούλη…ση για τους υπαλλήλους του Ιδρύματος

Αυξήσεις κατά Βούλη…ση για τους υπαλλήλους του Ιδρύματος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσαι υπάλληλος και επιδεικνύεις… καλλιτεχνικές ικανότητες στη διαμόρφωση παταριού, στο πλαίσιο Εκθεσης που διοργανώνει η υπηρεσία στην οποία δουλεύεις; Τότε, λαμβάνεις μπόνους ένα μισθό. Είσαι υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας; Τότε θα δεις τον μισθό σου να αυξάνεται σε ποσοστό αθροιστικά 13% μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Αν είσαι, μάλιστα, και κάπως «καλύτερος», τότε θα λάβεις και επιπλέον αύξηση! Δεν παίζει κανένα ρόλο, αν αυτή η διετία είναι μια από τις πιο κρίσιμες που διανύει η χώρα σου. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να είσαι υπάλληλος του χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων!

Αυτό το συμπέρασμα, μεταξύ άλλων, προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» και αφορούν ένα από τα πιο μυστικοπαθή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάρχουν στην Ελλάδα: οι προϋπολογισμοί του, αν και δεν είναι απόρρητα έγγραφα, δεν έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία καταγράφηκαν σε συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος και αφορούν αδιαφανείς προσλήψεις, δαπάνες για χάρακες και γραμματόσημα που ανέρχονταν σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ κ. ά. Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνοι που λάμβαναν τις επίμαχες αποφάσεις, το έπρατταν σε συνεδριάσεις (της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος), με αμοιβή 150 ευρώ ανά συνεδρίαση.

Εκδηλώσεις και δώρα

Τον Ιούλιο του 2010 αποφασίζεται η διάθεση του ποσού των 14.000 ευρώ για την παραγωγή 30λεπτης ταινίας με θέμα τη «Μάχη του Μαραθώνα». Τον Απρίλιο του ίδιου έτους δίδονται για ελληνογερμανικό Συμπόσιο 22.164 ευρώ, ενώ για τη φιλοξενία μαθητών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, διατίθεται το ποσό των 11.052 ευρώ. Στις 19/5/2010 λαμβάνεται η απόφαση να μην παραγγέλνονται πλέον «αναμνηστικοί χάρακες» που προσφέρονταν στους μαθητές που επισκέπτονται τη Βουλή. Κρίθηκε εκείνη την ημέρα ότι το να δίνονται σχεδόν 80.000 ευρώ ετησίως μόνο γι’ αυτό τον σκοπό, ήταν πλέον υπερβολή. Δεν έμοιαζε, ωστόσο, υπερβολή τον Φεβρουάριο του 2009 να εγκριθεί δαπάνη 25.039 ευρώ για γραμματόσημα.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, είναι ασφαλώς η απόφαση να κατοχυρωθούν επαγγελματικά τρεις υπάλληλοι, μέσω της μετατροπής των συμβάσεων που είχαν με το Ιδρυμα, σε αορίστου χρόνου. Το ενδιαφέρον στοιχείο ως προς αυτές ειδικά, είναι ότι η σχετική απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Ε. Ε. στις 2 Σεπτεμβρίου 2009: Ηταν η ημέρα που ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ανάλογες πράξεις καταγράφονται και σε παρελθόντα χρόνο (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος του ’09, Ιούνιος 2008 – για έξι υπαλλήλους τότε κ. ά). Προσλήψεις προγραμματίστηκαν ή αποφασίστηκαν σε άλλες συνεδριάσεις, όπως τον Απρίλιο του 2009 και τον Νοέμβριο του 2007. Στα επίσης ενδιαφέροντα είναι περίπτωση μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής που «πήγε» για «μονιμότητα» στο Ιδρυμα ή και η επαγγελματική συνεργασία δημοσιογράφου με το ΙτΒ, κατά παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας. Εσχάτως, με αφορμή το περίφημο Μουσείο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, καταγράφηκε σκέψη για πρόσληψη Καστοριανού με γνώση περιοχής, με στόχο την επίβλεψη του έργου.

Αποδοχές – παροχές

Καταγράφονται, ανάμεσα στα άλλα αποφάσεις να δοθούν αυξήσεις 7,5% το 2009 και 5,5% το ’10 σε όλους, καθώς και επίδομα θέσης στα στελέχη 150 ευρώ. Σ’ αυτό το «κάδρο», κάποιες επιλεκτικές επιπλέον αυξήσεις σε υπαλλήλους (Δεκ. ’08), και η περίπτωση του μπόνους στον «καλλιτέχνη» (Ιαν. ’09). Μόλις το 2008 γνωστοποιήθηκε σε στελέχη και υπαλλήλους του Ιδρύματος ότι ο τότε πρόεδρος της Βουλής έχει πρόθεση να δοθεί στους υπαλλήλους του Ιδρύματος το πακέτο των παροχών των υπαλλήλων της Βουλής, προφανώς για να μην αισθάνονται αδικημένοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή