Σύμβαση εξάρτησης ΕΝΑΕ και κράτους

Σύμβαση εξάρτησης ΕΝΑΕ και κράτους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε ένας εργαζόμενος στα ΕΝΑΕ, όπως λέγονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έπαιρνε μισθό 2.500 ευρώ με τις υπερωρίες, «μεικτά». Αυτές οι εποχές, ωστόσο, των παχειών αγελάδων, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. «Εχω ένα κατοστάρικο στην τσέπη, ευτυχώς που δουλεύει η γυναίκα και φέρνει ένα χιλιάρικο στο σπίτι, αλλιώς δεν θα είχαμε ούτε τα στοιχειώδη» λέει στην «Κ» ένας εργαζόμενος με 30 χρόνια προϋπηρεσία. Δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση αλλά ο κανόνας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τους τελευταίους μήνες, καθώς από την άνοιξη ο νέος ιδιοκτήτης, Ισκαντάρ Σάφα, αποφάσισε να μην πληρώνει τους 1.100 εργαζόμενους στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας. «Προηγουμένως έπαιρναν 2.000 και 2.500 ευρώ, χωρίς να δουλεύουν, επί ένα χρόνο, χωρίς να διαμαρτύρονται» λέει κυβερνητική πηγή, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Στο αρχείο της «Κ» υπάρχουν τρεις τουλάχιστον ανακοινώσεις των εργαζομένων, του 2010 και 2011, όπου οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι πληρώνονται χωρίς να… δουλεύουν.

Τώρα το ρεύμα είναι κομμένο και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους δεν πηγαινοέρχονται. Η ίδια η διοίκηση του κ. Σάφα έχει αποχωρήσει από τη χώρα απογοητευμένη. Ο πρώην υπουργός Αμύνης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε υποσχεθεί στον Λιβανέζο επενδυτή ότι θα «ξεμπλόκαρε» τις πληρωμές που προηγουμένως είχε «μπλοκάρει» ο προκάτοχός του κ. Πάνος Μπεγλίτης. Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Αβραμόπουλο επιμένουν τώρα ότι αυτό δεν έγινε επειδή ο κ. Σάφα δεν ήθελε να συνδεθεί η πρόοδος του έργου με τον ρυθμό των πληρωμών. Η πλευρά της διοίκησης των ναυπηγείων επιμένει ότι αυτό προϋπέθετε την τροποποίηση μιας σύμβασης που είχε κυρωθεί από τη Βουλή και παραπέμπουν στην από 25η Απριλίου 2012 επιστολή του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών κ. Δ. Γεωργιόπουλου στην οποία μιλάει για «εγγυήσεις με την καταβολή ισόποσων κατά το δυνατόν (σ. σ.: άρα ανεξάρτητων από την πρόοδο του έργου) δόσεων έως την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί». Αυτό το τελευταίο σημείο είναι η απόδειξη κατά το ΥΕΘΑ της συζήτησης για την τροποποίηση της σύμβασης Σάφα – Βενιζέλου.

Πάντως, στην ίδια επιστολή ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών ζητούσε από την ΕΝΑΕ να αναστείλει την εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού που κατά τη γνώμη του ΥΕΘΑ επιβλήθηκε για να πιεσθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Την ώρα πάντως που οι εργαζόμενοι προχωρούσαν στην κατάληψη του Πενταγώνου, την Πέμπτη, ο συντονιστής για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία κ. Νίκος Αναστασόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης που συναντάται την Τρίτη με τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια αναζητούσαν μία συνολική λύση για τον κλάδο. Σε αυτήν πιθανόν να περιλαμβάνονται και κάποια χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν απευθείας στους εργαζομένους, κάτι που το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε απαγορεύσει στον κ. Αβραμόπουλο. O τελευταίος είχε επιχειρήσει, όταν πλέον άρχισε η εκ περιτροπής εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να κάνει «by pass» στην επιχείρηση καταβάλλοντας μισθούς στο προσωπικό. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε όμως αποφανθεί ότι το κράτος δεν χρωστούσε στους εργαζόμενους, των οποίων δεν ήταν εργοδότης αλλά στην ιδιωτική επιχείρηση ΕΝΑΕ. Και μόνο αυτό το περιστατικό δείχνει ότι η τύποις ιδιωτική επιχείρηση ΕΝΑΕ ήταν απολύτως εξαρτημένη από τον ένα πελάτη: Το ελληνικό υπουργείο Αμύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ξεχωριστή εταιρεία τροχαίου υλικού του άλλου μοναδικού πελάτη, ΟΣΕ, παραμένουν απλήρωτοι επί δύο χρόνια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή