Πετάλι από τη δημοτική αστυνομία Καβάλας

Πετάλι από τη δημοτική αστυνομία Καβάλας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, αρκετοί δήμοι της χώρας εισέρχονται ο ένας μετά τον άλλον σε μια προσπάθεια να εφαρμόσουν οικολογικές και εναλλακτικές πρακτικές προς όφελος των δημοτών.

Οι περισσότερες προτάσεις που υποβλήθηκαν τελευταία από δήμους της χώρας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τις οικολογικές εφαρμογές και δράσεις, έχουν ως σημείο αναφοράς την αντικατάσταση παλιών ρυπογόνων οχημάτων και δίκυκλων με νέα ηλεκτροκίνητα ή τη δημιουργία ενός μικρού στόλου ηλεκτροκίνητων δημοτικών οχημάτων που θα κάνουν τη διαφορά εντός πόλεως.

Ο Δήμος Καβάλας είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας που προχώρησαν ήδη στην προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τα τρία ηλεκτροκίνητα ποδήλατα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Καβάλας από δημοτικούς αστυνομικούς και έχουν περάσει ικανοποιητικά το πρώτο «κρας τεστ» όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Μιχαλάκης. Είναι ελληνικής κατασκευής, διαθέτουν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία με αυτονομία 25-30 χλμ., η φόρτιση της οποίας γίνεται από μια απλή πρίζα και «στις πρώτες περιπολίες που ανέλαβαν έχουν ανταποκριθεί και σε δύσκολα ανηφορικά σημεία της πόλης» λέει ο αντιδήμαρχος. Από την ανταποδοτικότητά τους θα κριθεί η περαιτέρω προμήθεια νέων ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων αλλά ο «στόχος του δήμου είναι να τονώσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών και να δώσει το μήνυμα της χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς στο κέντρο, η οποία θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Εκτός αυτού, «με τα ηλεκτροκίνητα μειώνουμε το κόστος μετακίνησης των δημοτικών αστυνομικών στον αστικό ιστό της Καβάλας» προσθέτει.

«Ελπίζουμε να παρακινήσουμε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, μολονότι η πόλη της Καβάλας δεν προσφέρεται σε όλη την έκτασή της λόγω της μορφολογίας της. Τα συγκεκριμένα ποδήλατα έχουν την υποβοήθηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενας μέσος ποδηλάτης μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα στο κέντρο, στο λιμάνι, στην αγορά όταν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες».

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οικολογικού σχεδιασμού ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για την προμήθεια 56 συμβατικών ποδηλάτων που θα τοποθετηθούν σε δημοτικά πάρκινγκ με σκοπό να ενοικιάζονται μέσω πιστωτικής κάρτας (για τους επισκέπτες) ή μέσω κάρτας δημότη, έτσι ώστε να μειωθεί η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο.

Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη

Δέκα έως δώδεκα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αναμένει ο Δήμος Κοζάνης από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα Green-eMotion και τα οχήματα προέρχονται από ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. Η Κοζάνη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Εχουν επιλεγεί οι 20 σταθμοί για την επαναφόρτιση των οχημάτων, αλλά το εξάμηνο του αρχικού σχεδιασμού έχει εκπνεύσει και το πρόγραμμα σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δήμου έχει καθυστερήσει.

Πάντως, τη μεγαλύτερη προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ποδηλάτων διεκδικεί αυτήν την περίοδο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης που έχει υποβάλει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες-νέο πρότυπο ανάπτυξης». Με σκοπό να μετατρέψει την Κοινότητα Δωρικού σε «πράσινη κοινότητα» και να αξιοποιήσει τα φυσικά πλεονεκτήματά της (γεωθερμία και δάσος) ο Δήμος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φυσικών Πόρων-Ενέργειας κ. Ι. Φαλέκα «στοχεύει -αν επιλεγεί το Δωρικό- να προμηθευτεί δύο ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα (το ένα για υλικά ανακύκλωσης), μικρό εννιαθέσιο λεωφορείο, αγροτικό αυτοκίνητο και 20 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα για τις μετακινήσεις των κατοίκων του Δωρικού (600 κάτοικοι), που θα κληθούν να προσαρμοστούν σε μια σειρά αλλαγών στη χρήση ενέργειας. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος σχεδιάζει την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 10 ποδηλάτων) για τις μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή