Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου – Σουνίου

Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου – Σουνίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα «μίνι-Οργανισμό Αθήνας», ο οποίος θα ανασχεδιάσει χρήσεις γης, όρους δόμησης και υποδομές στα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου Φαλήρου – Σουνίου φιλοδοξεί να μετατραπεί η εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» που θα ιδρύσει το υπ. Ανάπτυξης. Εμφαση, φυσικά, θα δίνεται στο «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους μέσα από ένα ενιαίο master plan.

Αυτά προκύπτουν από την πρώτη ενημέρωση που παρείχε στους δημάρχους της περιοχής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των δημάρχων Μοσχάτου – Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Σαρωνικού (απουσίαζε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής). Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του υπουργείου, οι γενικές αρχές της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο παράκτιο μέτωπο, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η πλήρης συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα αναλάβει τον ρόλο του Οργανισμού Αθήνας, εκπονώντας ένα συνολικό master plan για τα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου και στη συνέχεια, βάσει αυτού, τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, καθώς και την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, φέρεται να δεσμεύτηκε κατηγορηματικά στους δημάρχους ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλος της εταιρείας ειδικού σκοπού θα είναι να πάρει τη δημόσια γη και να την «καθαρίσει» από καταπατήσεις και άλλα προβλήματα προκειμένου να την αξιοποιήσει, ανέφερε.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και για τα υπόλοιπα παρέμειναν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή από τον Φαληρικό Ορμο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου ρυθμίζεται από το 2004 με προεδρικό διάταγμα, ενώ επαναμελετήθηκε το 2010 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή