Γεμάτος ρύπανση ο Πηνειός

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι ένα ποτάμι; Χώρος ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών ή ανοιχτός αγωγός διάθεσης λυμάτων; Μια υγρή χωματερή που μπορούμε να ρίξουμε τα πάντα ή μήπως μια πηγή πλούτου την οποία μπορεί να αρμέγει οποιοσδήποτε, όπως τον συμφέρει, ακόμα και όταν προκαλεί καταστροφικές συνέπειες; Δυστυχώς, παρά την κάποια ευαισθητοποίηση των πολιτών, η πραγματικότητα των ποταμών στην Ελλάδα παραμένει τραγική. Ο Πηνειός, το περήφανο ποτάμι του θεσσαλικού κάμπου, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πιο πρόσφατη πληγή στο υδάτινο σώμα του ήταν οι εκτεταμένες αμμοληψίες που αποκαλύφθηκαν σε περιοχές κοντά στη Λάρισα. «Οταν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της περιφέρειας έφτασαν στην περιοχή της Πλατανιούλας, ύστερα από δική μας καταγγελία, είδαν βαριά γερανοφόρα οχήματα μέσα στο ποτάμι να πραγματοποιούν παράνομες αμμοληψίες. Το υλικό προοριζόταν για μεγάλο έργο, όπως μαρτυρούσε η ποσότητα που είχε συλλεχθεί» λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κούτσικος, συντονιστής Λάρισας των Οικολόγων Πρασίνων. «Δεν είναι μόνο η ρύπανση από λάδια, πετρέλαιο κ.λπ. Κάθε μορφή ζωής στην περιοχή που εισβάλλουν τα μηχανήματα πεθαίνει. Επίσης, καταστρέφεται η φυσική ροή του ποταμού, αφού σε κάποια σημεία διαμορφώνονται μεγάλες δεξαμενές, ενώ παρακάτω δεν περνάει καθόλου νερό. Τα παρόχθια χωράφια απειλούνται με πλημμύρες», εξηγεί ο κ. Κούτσικος.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί αρκετές καταγγελίες για παράνομες αμμοληψίες στον Πηνειό (περιοχές Αμυγδαλέας, Μακρυχωρίου κ.λπ.) και Τιταρησίου ποταμού, τις οποίες διαβιβάζουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι πολίτες που επαγρυπνούν. Το περιβάλλον είναι δημόσια περιουσία, πλούτος για τις επόμενες γενιές, που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε και όχι να γίνει αντικείμενο παράνομου πλουτισμού», τονίζει ο κ. Κούτσικος. Το πρόβλημα είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες κινητοποιούνται μόνο ύστερα από καταγγελία, ενώ οι μισθολογικές περικοπές ακινητοποιούν κάθε δράση Σαββατοκύριακο και εκτός ωραρίου…

Ευτυχώς όμως ο Πηνειός έχει και τους φίλους του, μεγάλο μέρος των οποίων έχει συγκροτήσει τον Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού. Πέρα από επαγρύπνηση για την προστασία του ποταμού, ο σύλλογος έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών νερού του Πηνειού, όπου ελέγχεται το ρυπαντικό φορτίο. Οι δειγματοληψίες γίνονται τους τελευταίους μήνες σε τρία προκαθορισμένα σημεία: Λίγο πριν το ποτάμι μπει στην πόλη (έτσι ώστε να καταγραφεί η κατάστασή του όπως έρχεται από τον θεσσαλικό κάμπο), όταν εξέρχεται από τον κυρίως αστικό ιστό, και ύστερα από τη βιομηχανική περιοχή Λάρισας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα χρειάζονται συμπλήρωση μετρήσεων, φωτίζουν όμως τις κυριότερες αιτίες ρύπανσης, που συχνά οδηγούν και σε οξυμένα περιστατικά, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών να καταλαμβάνουν την επιφάνειά του.

Ρυπογόνες πηγές

Οι βασικές ρυπογόνες πηγές αφορούν την άμεση ή έμμεση διάθεση αστικών υγρών αποβλήτων, την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων και βεβαίως τα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών (τυροκομεία, σφαγεία, επεξεργασία ελαίων και τομάτας). Το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, αφενός γιατί το νερό στο ποτάμι είναι πολύ λιγότερο (άρα το ποσοστό της ρύπανσης μεγαλύτερο) και αφετέρου γιατί λειτουργούν περισσότερες εποχικές βιομηχανίες. Η προσπάθεια του συλλόγου θα συνεχιστεί. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει ετοιμότητα παρέμβασης της πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή