Χριστουγεννιάτικος σουρεαλισμός

Χριστουγεννιάτικος σουρεαλισμός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπήρχαν καλικάντζαροι, αυτή την έμπνευση πολύ θα τη χαίρονταν. Οι διαβάτες του Συντάγματος μέρες τώρα κοιτούν ψηλά κι αναρωτιούνται. Αντί για δέντρο, η πόλη των Αθηνών στόλισε φέτος μια τετραώροφη σκαλωσιά. Με γιρλάντες στους αλουμινένιους της σωλήνες, με φωτάκια στα μαδέρια και με πρασινάδες στους ορόφους, που μοιάζουν να διακτινίστηκαν από το ντεκόρ των γύρω σπιτιών. Αλλά για εκείνους που περνούν από το Σύνταγμα και ξινίζουν μπρος στην απαστράπτουσα σκαλωσιά, υπάρχει και η εκδοχή της Ομόνοιας. Εκεί τους περιμένει η γνωστή φάτνη και δίπλα μια καμήλα τυλιγμένη σε σελοφάν, για να μην ξεβάψει απ’ τη βροχή! Ετσι αποδεικνύεται πως, παρά τις απίθανες εμπνεύσεις τόσων και τόσων δημάρχων, υπάρχει ακόμα ένα σκαλί παρακάτω για την εορταστική μας αισθητική.

Ισως θυμάστε χρόνια πριν πως οι Αθηναίοι μισογελούσαν με τη μανία του δημάρχου να διατηρήσει το «ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης». Από το 1995 ο Δ. Αβραμόπουλος κάθε χρόνο έπαιρνε καινούργιους αλουμινένιους σωλήνες για να τους οξυγονοκολλήσουν οι εργάτες πάνω στους παλαιότερους, και να ψηλώσει το -ας πούμε- «δέντρο». Προς το τέλος της θητείας του, η φωτεινή γιρλάντα του «δέντρου» ήταν πλέον 60 χλμ.(!) και τα λαμπιόνια είχαν φτάσει τις 100.000. Από τότε τα υλικά άλλαξαν, το μπάτζετ μειώθηκε, αλλά η αισθητική παρέμεινε ίδια.

Πάρτε για παράδειγμα τον διάκοσμο του 2009: ο Νικήτας Κακλαμάνης έβαλε 250 μικρά έλατα σε σχηματισμό F-16, για να φτιάξει μ’ αυτά ένα τεράστιο έλατο – κάτι σαν τζένγκα για φυσιολάτρες. Ο σουρεαλισμός έπιασε κορυφή, αλλά το αλλόκοτο δεν εξαντλήθηκε την περίοδο των γιορτών. Γιατί αμέσως μετά τα 250 έλατα μεταφυτεύτηκαν στην Πεντέλη, αυτή ήταν η μεγαλειώδης δημαρχιακή σύλληψη. Αλλά τα δέντρα, καθώς είχαν 40 μέρες να ποτιστούν, χρειάστηκαν 40 για να ξεραθούν, δίνοντας στο βουνό εικόνα αποξηραμένου δάσους.Το 2010, καθώς άφηνε πίσω του το δημαρχείο, αποφάσισε αντί για έλατο να στολίσει το ψηλότερο δέντρο της πλατείας Συντάγματος, που έτυχε να είναι… κυπαρίσσι! Με δεδομένη την ψυχολογική κατάσταση του απερχόμενου δημάρχου, εύκολα μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί απ’ όλα τα χρωματιστά λαμπιόνια επιλέχθηκε η μοβ γιρλάντα για να περαστεί στο κυπαρίσσι. Το αισθητικό αποτέλεσμα ανέβασε ακόμη ψηλότερα τον πήχυ του χριστουγεννιάτικου σουρεαλισμού. Τον οποίο ο επόμενος δήμαρχος κατάφερε να ξεπεράσει.

Ηταν πέρυσι, που δίκην λιτότητας περιορίστηκαν και τα έξοδα των γιορτών. Μόνο που αντί να διαλέξει ο νέος δήμαρχος ένα έλατο για την πλατεία, του ήρθε η ιδέα να προσθέσει κι εκείνος μια πινελιά στον καμβά του κιτς. Ετσι, έφερε παιδιά να στολίσουν τις… νεραντζιές του Συντάγματος! Σα να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε πως αντί για μπάλες, αγγελάκια και αστεράκια, θα χρησιμοποιήσουν τενεκεδάκια από γάλα εβαπορέ! Η πλατεία Συντάγματος απέκτησε τα πρώτα σκουπιδόδεντρα, αλλά ευτυχώς για τους δημότες η καρποφορία τους δεν κράτησε πολύ. Μετά τα Φώτα, τα «στολίδια» κατέληξαν στους κάδους για τα περαιτέρω…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή