Το offshore σκάνδαλο με τις εταιρείες ενέργειας

Το offshore σκάνδαλο με τις εταιρείες ενέργειας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τέσσερις offshore στις οποίες πωλήθηκαν οι εταιρείες Energa και Hellas Power πριν οδηγηθούν στο εξωτερικό 78 εκατ. ευρώ είχαν «δρομολογηθεί» από ανθρώπους του περιβάλλοντος του κατηγορουμένου και πρώην ιδιοκτήτη των δύο εταιρειών Α.Φ. σε δικηγορικό γραφείο του Πειραιά τον Νοέμβριο του 2011.

Αυτό προκύπτει από κατάθεση, που δόθηκε στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα, νομικού που έφερε σε επαφή την εταιρεία ILS και τον δικηγόρο Αλαν Κέιμπλ με τους εκπροσώπους των τελικών δικαιούχων των εταιρειών αυτών που δεν ήταν ούτε Ρώσοι ούτε Αραβες, αλλά Ελληνες.

Αρχικά, σύμφωνα με την κατάθεση που δόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2012 δημιουργήθηκαν στη ζώνη RAC του Ντουμπάι οι εταιρείες Worldwide Energy ltd και Global Power Systems. Εν συνεχεία ζητήθηκε από τον Κέιμπλ να δημιουργηθούν και δύο εταιρείες στα Marshal Islands (Νήσοι Μάρσαλ) που να είναι μέτοχοι των εταιρειών που εμφανίζονταν ως αγοράστριες των δύο ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στην ανάλυση των κινήσεων των χρημάτων που «βγήκαν» από τις δύο εταιρείες με κατεύθυνση λογαριασμούς του εξωτερικού «εμφανίζονται ανομοιομορφίες καθώς στη μία περίπτωση (Energa) εμβάσματα γίνονταν ήδη την ανοιξη του 2011, ενώ στην άλλη, ώς τη μεταβίβασή της στις 14/11/2011, τα χρήματα (40 εκατ.) ήταν τοποθετημένα σε ελληνικές τράπεζες». Αυτή δεν είναι η μόνη «ανισότητα» στις περιπτώσεις των δύο ισοδύναμων σχεδόν εταιρειών, που πωλήθηκαν σε τιμήματα τα οποία διέφεραν μεταξύ τους 13,5 φορές (20 εκατ. ευρώ προς 1,5 εκατ.).

Στις επίμαχες χρηματορροές, τις ύποπτες για ξέπλυμα και δοσοληψία, με σημασία είναι η εκροή 46 εκατ. ευρώ στις 20 και 21/3/2012 από δύο υπεράκτιες εταιρείες σε λογαριασμό του Χονγκ Κονγκ και από εκεί σε υπεράκτια εταιρεία με δικαιούχο τον Α.Φ., οκτώ μέρες αργότερα. Ενα από τα εμβάσματα (16,9 εκατ. ευρώ) είχε αρχικά μπει σε μία από τις δύο υπεράκτιες εταιρείες στις αρχές Μαρτίου του 2012, άλλαξε δηλαδή μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τρεις λογαριασμούς.

– Συνελήφθη στις 11 π.μ. χθες ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή φυλάκισης 19 ετών.

– Δικογραφία για απάτη εις βάρος του Δημοσίου για τη διαχείριση κονδυλίων από κρατικές επιχορηγήσεις σχηματίστηκε για 14 μέλη ΜΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή