Τα δάνεια 500 εκατ. στη «Νεοχημική»

Τα δάνεια 500 εκατ. στη «Νεοχημική»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εισαγγελική έρευνα για τις δραστηριότητες του κ. Λαυρεντιάδη βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από τον εισαγγελέα κ. Ιω. Δραγάτση, προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικασίες δανειοδότησης της εταιρείας Νεοχημική με 500 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε προχωρημένο στάδιο δρομολογήθηκε μετά την πρωτοβουλία που έλαβαν επτά πιστωτικά ιδρύματα που δανειοδότησαν τη Νεοχημική με προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, ζητώντας την αναζήτηση ποινικών ευθυνών τόσο για τον επιχειρηματία όσο και για στενούς συνεργάτες που συνέβαλαν στο να εμφανιστούν, όπως έχουν καταγγείλει, παραποιημένοι ισολογισμοί της εταιρείας.

Με βάση αυτούς τους ισολογισμούς, οι οποίοι ελέγχονται πλέον από το ΣΔΟΕ με παραγγελία του εισαγγελέα κ. Δραγάτση, πείστηκαν οι τράπεζες και χορήγησαν δάνεια- μαμούθ στη Νεοχημική, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Τα δάνεια αυτά, που χορηγήθηκαν από τις Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Ελληνική, HSBC και Μillenium, χρησιμοποιήθηκαν το 2008 προκειμένου η Νεοχημική να αλλάξει χέρια και να πωληθεί σε αμερικανικό fund, αντί 680 εκατ. δολ. Οι επτά τράπεζες μόλις «έσκασε» η υπόθεση της Proton Bank ερεύνησαν τους ισολογισμούς με βάση τους οποίους έδωσαν και τα δάνεια και διαπίστωσαν, όπως περιγράφουν στη μηνυτήρια αναφορά τους, πως δεν είχαν σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της εταιρείας και ήταν προϊόν μαγειρέματος των οικονομικών τους δεδομένων.

Τους επίμαχους ισολογισμούς που διερευνώνται από εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ είχε υπογράψει ο ορκωτός λογιστής κ. Βρασίδας Δαμηλάκος, ο ρόλος του οποίου ελέγχεται από τον εισαγγελέα, ενώ έρευνα διενεργείται σε προσωπικούς του λογαριασμούς, αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Το άνοιγμα λογαριασμών έχει ζητήσει ο κ. Δραγάτσης και για άλλα πρόσωπα που πιθανόν εμπλέκονται στην υπόθεση της Νεοχημικής, ενώ η εισαγγελική έρευνα προχωρεί και στη διαπίστωση διαδικασιών χειραγώγησης της μετοχής της εν λόγω εταιρείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική από τις δικαστικές αρχές, αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα στον Ιανουάριο, ανοίγοντας πιθανότατα νέο κεφάλαιο ποινικών εμπλοκών για τον κ. Λαυρεντιάδη.

Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών, επίσης, έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής που θα φωτίσουν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης, με έμφαση τη διαδρομή των χρημάτων που απέδωσε η πώληση της Νεοχημικής, αλλά και των δανείων που έλαβε από τις επτά τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Νεοχημικής αναμένεται εξονυχιστική έρευνα και από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή