Πώς στήθηκε το «σύστημα» Λαυρεντιάδη

Πώς στήθηκε το «σύστημα» Λαυρεντιάδη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να βρίσκεται πλέον σε καθεστώς προσωρινής κράτησης και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας που είχε υπό τον έλεγχό του ο υπόδικος πλέον επιχειρηματίας να αντιμετωπίζουν βαριές ποινικές ευθύνες για χορηγήσεις δανείων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που οδήγησαν την Proton Bank ουσιαστικά σε ελεύθερη πτώση, η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο κατηγορητήριο της δικαιοσύνης που στηρίχθηκε στους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος και στην εισαγγελική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας κ. Ιω. Δραγάτσης αναλύεται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες το πώς στήθηκε ο μηχανισμός παράνομων χρηματοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη από την τράπεζα που ο ίδιος είχε στον έλεγχό του, δημιουργώντας τη μαύρη τρύπα των 713 εκατ. ευρώ. Συνολικά 33 άτομα, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του, βρίσκονται στη δίνη των δικαστικών διαδικασιών με βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Οι δικαστικές αρχές μιλούν ευθέως για «μεθόδευση», όταν αναφέρονται στην άντληση κεφαλαίων από την Proton Bank για λογαριασμό εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, αλλά και άλλων εταιρειών, «φαινομενικά», όπως αναφέρουν στο κατηγορητήριο, «άσχετων με τον όμιλο Λαυρεντιάδη, που όμως ενεργούσαν αληθώς κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του ιδίου και αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση των ατομικών του και εταιρικών του συμφερόντων και όχι προς ευόδωση των επιχειρηματικών σχεδίων, δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνιών εξαγοράς εταιρειών, κλάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών που χρηματοδοτήθηκαν από την εν λόγω τράπεζα».

Με δεδομένη τη θέση της δικαιοσύνης για μεθοδευμένη αφαίμαξη της τράπεζας, στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται αποκαλυπτικά στοιχεία για σωρεία εταιρειών που ενώ χρηματοδοτήθηκαν αδρά από την Proton Bank, στη συνέχεια, εν μιά νυκτί, μεταβιβάστηκαν εν αγνοία της τράπεζας.

Πρόκειται για συγκεκριμένες εταιρείες, που, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, πήραν δάνεια εκατ. ευρώ από την Proton Bank και υπό άγνωστες συνθήκες πέρασαν ξαφνικά στον έλεγχο, μέσω παρένθετων προσώπων, κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία Mideas Holdings LTD. H εταιρεία αυτή, όπως προέκυψε από τη δικαστική έρευνα, ανήκε στον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη. Οι εταιρείες που μεταβιβάστηκαν -εν αγνοία της τράπεζας που τις είχε χρηματοδοτήσει- σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξεπερνούν τις δέκα. Μεταξύ τους, ενδεικτικά, αναφέρονται οι εταιρείες Αναδρομή Α.Ε, Ballis Personal Home Care, First Aid Care, Dentev Investments, ΑkoLaΒ Α.Ε, ΜΑΚ Φαρμακευτική και άλλες.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δικογραφίας και για σωρεία εταιρειών με μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνούσε τις 60.000 ευρώ, που απαιτεί ο νόμος, τις οποίες εκπροσωπούσαν, φαινομενικά, άτομα που δεν είχαν σχέση με τον κ. Λαυρεντιάδη. Και αυτές είχαν δανειοδοτηθεί με τεράστια χρηματικά ποσά από την Proton Bank. Ενδεικτικά και μόνον μπορεί να αναφερθούν οι εταιρείες: α) First Aid Care, με μετοχικό κεφάλαιο 130.000 ευρώ που έλαβε δάνειο 54 εκατ. ευρώ λίγες μόνον ημέρες μετά τη σύστασή της, β) η εταιρεία Akolab, με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ που έλαβε δάνειο 29 εκατ. ευρώ, γ) η εταιρεία ΜΑΚ με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, που έλαβε δάνειο από την Proton Bank 70 εκατ. ευρώ, ενώ δ) μία ακόμα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και αυτή, η Novo Atreus, έσπασε κάθε ρεκόρ δανειοδοτούμενη με 72 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα της δικαιοσύνης, η οποία πλέον έχει περάσει στα χέρια της ανακρίτριας κ. Ιωάννας Χατζάκη, έχει επίσης αποκαλύψει πλήρως και τις μεθοδεύσεις για να εμφανίζουν οι εταιρείες αυτές οικονομική ευρωστία που δεν διέθεταν και προϋποθέσεις για δανειοδότηση που στηρίχθηκαν -σε πολλές περιπτώσεις- σε χειραγώγηση μετοχών, αλλά και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή