«Γράψε κατοχή, ρίξε τους και λίγο ξύλο»

«Γράψε κατοχή, ρίξε τους και λίγο ξύλο»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπόριο «πιστοποιητικών συνεργασίας» μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών αποκαλύπτει η εξάρθρωση της πολυμελούς σπείρας Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών στην οποία κατηγορούνται ότι μετείχαν συνολικά επτά αστυνομικοί. Οι υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση (ενστόλων και μη) καταδεικνύουν ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, ύστερα από υπόδειξη των Αλβανών «εγκεφάλων» της σπείρας, χορηγούσαν πιστοποιητικά συνεργασίας με τις Αρχές και εξασφάλιζαν την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση ναρκεμπόρων με αντάλλαγμα πληροφορίες για τη δράση άλλων ομάδων διακίνησης ναρκωτικών. Με τη μέθοδο αυτή, τα μέλη της σπείρας πετύχαιναν την απελευθέρωση έγκλειστων συνεργών τους ή σε άλλες περιπτώσεις εισέπρατταν χρήματα από κρατουμένους (από 6.500 έως 10.000 ευρώ) για να τους εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές. Από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς αντίστοιχα, ορισμένοι ενεργούσαν με κίνητρο τη βελτίωση των ποσοστών εξιχνιάσεών τους, ενώ άλλοι ενεργούσαν ως μέλη του κυκλώματος.

Το κύκλωμα προσπάθησε να απελευθερώσει έγκλειστο μέλος του με «εξειδίκευση» στη διακίνηση ηρωίνης, ενώ πέτυχε την απελευθέρωση Ελληνα που είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για κατοχή ηρωίνης. Χάρη συγκεκριμένα στο πιστοποιητικό συνεργασίας που του χορήγησαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, τα ισόβια μετατράπηκαν σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και τελικά ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών! Για την υπόθεση, ο 34χρονος Αλβανός κατηγορούμενος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον 49χρονο αρχιφύλακα από το Αγρίνιο. Αρχιφύλακας: «Δεν μου λες, με το άλλο το χαρτί που δώσαμε στο παιδί της Θεσσαλονίκης, πότε είναι το δικαστήριο;». Γιάννης: «Ποιο όνομα, δεν θυμάμαι». Αρχιφύλακας: «Μας είχες δώσει ένα όνομα, ρε Γιάννη, του είχαμε φτιάξει χαρτί για 2 κιλά ηρωίνη», ακούγεται να ρωτάει ο αστυνομικός. Εξίσου αποκαλυπτική για τη λειτουργία αστυνομικών – κακοποιών είναι και η συνομιλία που καταγράφηκε στις 13 Μαρτίου 2012 ανάμεσα στον αρχιφύλακα της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου με 29χρονο Αλβανό, ηγετικό στέλεχος της σπείρας. 29χρονος: «Μόνο κατοχή γράψε σε αυτούς στα χαρτιά, γενικά σε αυτούς μόνο κατοχή, όχι αγοραπωλησία». 49χρονος αρχιφύλακας: «Πες μου εσύ τι θες να γράψουμε». 29χρονος: «Κατοχή, κατοχή, ρίξε τους και λίγο ξύλο να δώσουν καμιά δουλειά».

Στη δικογραφία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο εν λόγω αστυνομικός (φέρει το κωδικό όνομα «Μαύρος») περιγράφεται ως «εικονικός πληροφοριοδότης», καθώς, όπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, «χορηγούσε πιστοποιητικά συνεργασίας σε πληροφοριοδότες που στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σχέση με τις ερευνώμενες υποθέσεις». Σημειώνεται ότι το άρθρο 27 του νόμου «περί ναρκωτικών» προβλέπει την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των εγκλείστων που συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές. Στην αργκό, μάλιστα, αστυνομικών και δικηγόρων τα «πιστοποιητικά συνεργασίας» αποκαλούνται «27άρια». Σε άλλη περίπτωση, ο 34χρονος Αλβανός «εγκέφαλος» ζήτησε από τον επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου να χορηγήσει «27άρι» και να εξασφαλίσει σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα την απαλλαγή κρατουμένου με μικρό όνομα «Μπένι». Ως αντάλλαγμα, ο Αλβανός θα αποκάλυπτε στους αστυνομικούς πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος εμπόρων ναρκωτικών.

Τον Νοέμβριο του 2011, ο ίδιος αστυνομικός ακούγεται να… σκηνοθετεί σε συνεννόηση με τον 29χρονο Αλβανό τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών. 29χρονος: «Θα έρθω εγώ με τον Αλβανό κι εσείς θα είστε εκεί κρυμμένοι. Με το που θα κατέβω από το αυτοκίνητο, θα μου δείξει πού είναι και στο «μπαμ» πάνω εγώ φεύγω». Αστυνομικός: «Σας κυνηγάμε και τους δύο και πιάνουμε μόνο αυτόν, εσύ τρέχεις, τρέχεις και δεν μπορούμε να σε πιάσουμε». Σε άλλη περίπτωση, ο Αλβανός «Γιάννης» συνομιλώντας με τον επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου για κατάσχεση φορτίου χασίς ακούγεται να λέει: «Από τα 10 ψωμιά, το ένα φά ‘το εσύ».

Ο Στελάρας, και τα «συνεργεία»

Το δούναι-λαβείν και η άνεση κινήσεων μεταξύ των μελών του κυκλώματος ήταν εντυπωσιακά. Ενδεικτικά:

– 30.000 ευρώ φέρεται να εισέπραξαν οι Αλβανοί «εγκέφαλοι» του κυκλώματος από γυναίκα Ρομά που συνελήφθη για κατοχή 750 γραμμαρίων ηρωίνης προκειμένου να της εξασφαλίσουν «27άρι». Ο δικηγόρος της (κατηγορείται για συνέργεια) ακούγεται να ρωτάει από τηλεφώνου έναν από τους Αλβανούς εάν, για να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συνεργασίας, είναι αρκετό η πελάτισσά του να «καρφώσει» άτομο που μεταφέρει 500 γραμμάρια ηρωίνης. (Σημειώνεται ότι το «27άρι» χορηγείται στον κατηγορούμενο μόνο εάν η πληροφορία που δώσει στις αρχές οδηγήσει σε κατάσχεση ποσότητας ναρκωτικών μεγαλύτερης από εκείνη που βρέθηκε να μεταφέρει ο ίδιος.) Τελικά, η γυναίκα κρίθηκε προφυλακιστέα και -όπως προκύπτει από διάλογο μεταξύ δύο Αλβανών μελών του κυκλώματος-, τα 30.000 ευρώ της επιστράφηκαν. Για την υπόθεση κατηγορείται αστυνομικός που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

– Αλβανός με κωδικό όνομα «Βάλι» ρωτάει από τηλεφώνου αστυνομικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης εάν μπορεί να του εγγυηθεί ασφαλή μεταφορά ναρκωτικών στο εσωτερικό της χώρας. Βάλι: «Βρέθηκε το θέμα στην Αλβανία. Θέλω να μου δώσεις μια γκαραντί, από το τελωνείο μέχρι κάτω και τι λεφτά. Απάντησέ μου τώρα, αλλιώς τα παιδιά παίρνουν άλλο συνεργείο». Με τον όρο «συνεργείο» εννοούν άλλη ομάδα επίορκων αστυνομικών.

– Ο ίδιος αστυνομικός φέρεται να συνοδεύει τους Αλβανούς «Γιάννη» και «Τζούλιαν» κατά τη μεταφορά ποσότητας χασίς. «Εχουμε τον Στελάρα που μας βοηθάει», ακούγονται να λένε σε τηλεφωνική συνομιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή