Συσσίτιο στα αθηναϊκά σχολεία από το Δημοτικό Βρεφοκομείο

Συσσίτιο στα αθηναϊκά σχολεία από το Δημοτικό Βρεφοκομείο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα άρχισαν με ένα τηλεφώνημα τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι δάσκαλοι ενός δημοτικού σχολείου της Αθήνας κάλεσαν το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για να ζητήσουν λίγες μερίδες φαγητού «και για κάποια από τα δικά μας παιδιά που βλέπουμε ότι δεν τρέφονται σωστά». Μολονότι ήδη υποστελεχωμένο, το βρεφοκομείο που έως τότε ετοίμαζε καθημερινά φαγητό για τα 5.000 παιδάκια των 82 παιδικών σταθμών του δήμου δεν αρνήθηκε την προσφορά. «Παιδιά πεινάνε, δεν το συζητάμε» έλεγαν οι μάγειρες στη διευθύντρια Μαρία Ηλιοπούλου. Σιγά σιγά τα αιτήματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται – οι είκοσι μερίδες έγιναν τριάντα, μετά σαράντα, έφτασαν τις εκατό, ενώ ώς το τέλος της σχολικής χρονιάς στα μαγειρεία του ΔΒΑ ετοιμάζονταν πάνω από 250 μερίδες για μαθητές δημοτικών σχολείων. Πού να το φαντάζονταν ότι σε λίγους μήνες όλα αυτά θα έμοιαζαν «παιχνιδάκι». Οπως ανακοινώθηκε χθες, το Βρεφοκομείο στο εξής θα παρασκευάζει και θα παρέχει συνολικά 1.073 μερίδες μεσημεριανού φαγητού σε 69 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου.

Με την απόφαση αυτή καλύπτεται πλέον το σύνολο των αιτημάτων στήριξης μαθητών που έχουν κατατεθεί στον Δήμο Αθηναίων από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς έως σήμερα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΒΑ, ήδη από τον Οκτώβριο καλύπτονταν αιτήματα για 427 μερίδες σε 25 σχολεία, έναντι 253 γευμάτων που είχαν ζητηθεί την προηγούμενη σχολική χρονιά (2011 -12). Με το νέο πρόγραμμα κατανομής μερίδων μεσημεριανού φαγητού, στην 1η Δημοτική Κοινότητα θα αποστέλλονται 76 μερίδες για 8 σχολεία, στη 2η Δημοτική Κοινότητα 52 μερίδες για 3 σχολεία, στην 3η 251 μερίδες για 3 σχολεία, στην 4η 174 μερίδες για 12 σχολεία, στην 5η 232 μερίδες για 16 σχολεία, στην 6η 112 μερίδες για 6 σχολεία και στην 7η 176 μερίδες για 12 σχολεία. Οι περισσότερες μερίδες αντιστοιχούν στις περιοχές του Αστεροσκοπείου, των Πετραλώνων, του Μεταξουργείου και του Θησείου, ενώ ακολουθούν ο Κολωνός, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Σεπόλια, τα Πατήσια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι και το Πολύγωνο.

Την απόφαση για υπερδιπλασιασμό του αριθμού των μερίδων έλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο της «διακριτικής στήριξης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, των μαθητών και των οικογενειών τους που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ο χάρτης των αναγκών συμπληρώθηκε μετά συνεννόηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Επαμεινώντα Λαμπρακάκη, με τις σχολικές επιτροπές, τους διευθυντές των σχολείων και με τη συνδρομή των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων. Το «στοίχημα» για τους ανθρώπους του δήμου είναι η στήριξη των παιδιών, αλλά και η προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Οι μερίδες του φαγητού διανέμονται με διακριτικότητα από τους ανθρώπους του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, συνήθως συγκεντρώνονται στα γραφεία των δασκάλων και στη συνέχεια μοιράζονται στους μαθητές τους που δεν έχουν κολατσιό μαζί τους – και που πιθανότατα δεν θα βρουν φρεσκομαγειρεμένο και θρεπτικό φαγητό ακόμα και όταν γυρίσουν σπίτι.

«Τα αιτήματα είχαν αρχίσει να πέφτουν βροχή από την αρχή της σχολικής χρονιάς» λέει στην «Κ» η κ. Ηλιοπούλου. «Καλύψαμε αρχικά τις 450 μερίδες, όμως δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο σύνολο των αιτημάτων εάν δεν εξασφαλίζαμε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε έως το τέλος της χρονιάς. Δεν μπορείς να δώσεις κάτι σε ένα παιδί και μετά να το πάρεις πίσω». Με την ενεργοποίηση χορηγιών και την ενίσχυση του προσωπικού του ΔΒΑ μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από ΜΚΟ (για το σημείο αυτό καταγράφηκαν αντιδράσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου) εξασφαλίστηκε η παροχή της βοήθειας τουλάχιστον έως τον Ιούνιο και δόθηκε το πράσινο φως για έναρξη της διανομής του φαγητού.

«Οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» συνεχίζει η ίδια. «Η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν προσφυγόπουλα από τη Συρία που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, υπάρχουν παιδιά νεοανέργων οι οποίοι αδυνατούν να τα ταΐζουν κάθε μέρα, οι ιστορίες δεν έχουν τέλος. Μέχρι να ανταποκριθούμε, οι δάσκαλοι μοίραζαν τις λιγοστές μερίδες που στέλναμε σε περισσότερα παιδιά, που έφερναν τα κυπελλάκια τους. Ελυναν το πρόβλημα εκ των έσω, αλλά βλέποντας τις αυξημένες ανάγκες μας ζήτησαν «λίγες μερίδες ακόμα”».

Οι δυνατότητες του Βρεφοκομείου φυσικά είναι πεπερασμένες. Ηδη, υποδομή για 6.000 μερίδες «βγάζει» πάνω από 8.500, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συντήρηση των μηχανημάτων, το κόστος της μεταφοράς κ.λπ. «Θέλω όμως ένα να πω. Το προσωπικό στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Είπαν «είναι δύσκολο, αλλά θα το κάνουμε, γιατί πρέπει”», καταλήγει η κ. Ηλιοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή