Αντιδράσεις για τον ορισμό των «επιθετικών ζώων»

Αντιδράσεις για τον ορισμό των «επιθετικών ζώων»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι «επικίνδυνο» ένα σκυλί που γαβγίζει; Σύμφωνα με τους αρμοδίους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συνέταξαν την τροποποίηση του Ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς», μάλλον ναι. Στο σχέδιο της τροπολογίας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις δέκα ημέρες (η διαδικασία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Τρίτη), ο ορισμός του «επικίνδυνου» ζώου συντροφιάς «διορθώθηκε» από «το ζώο που αποδεδειγμένα εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα» σε αυτό «που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα».

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις φιλοζωικές οργανώσεις, που τονίζουν ότι αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Ποιος θα αποφασίζει ποια είναι «επιθετική συμπεριφορά»; Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί «ανεπιτυχείς προσπάθειες επίθεσης» από ένα ζώο που δεν συμπαθεί; Αραγε, συμπεριλαμβάνεται και το γάβγισμα στις «απειλητικές συμπεριφορές»; Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που διαπιστώνεται ότι είναι «επικίνδυνα» υποβάλλονται σε ευθανασία.

Μεγαλύτερη «σαφήνεια και αντικειμενικότητα» στη διατύπωση του ορισμού του «επικίνδυνου» ή «επιθετικού» ζώου συντροφιάς προκειμένου να «μη θίγονται ζώα τα οποία ζουν αρμονικά στην πόλη» ζήτησε στο πλαίσιο της διαβούλευσης και ο Δήμος Αθηναίων.

Τα θετικά σημεία

Σε άλλα σημεία, ωστόσο, η τροποποίηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, θετική είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και των κυνηγετικών σκύλων που εξαιρούνταν (σ.σ. έχουν υπάρξει κρούσματα λύσσας σε ορεινές περιοχές, που κατέδειξαν ότι συχνά τα τσοπανόσκυλα μένουν ανεμβολίαστα και μη σημασμένα).

Τέλος στο ανεξέλεγκτο ζευγάρωμα και στην παράνομη πώληση ζώων μέσω Ιντερνετ αναμένεται να βάλει και η ρύθμιση ότι «όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς».

Ακόμη, απαγορεύτηκε η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των υπαίθριων αγορών, ενώ απαγορεύθηκε και η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων. Τέλος, δηλαδή, σε κομμένα αυτιά και ουρές για «καλλωπιστικούς» λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή