Νέα πρόταση του Δημοσίου για εκτροπή του Αχελώου

Νέα πρόταση του Δημοσίου για εκτροπή του Αχελώου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει και πάλι γραμμή το Δημόσιο στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, σε μια ακόμα προσπάθεια να νομιμοποιήσει την κατασκευή του έργου. Η νέα πρόταση βασίζεται στα συμπεράσματα του υπό διαβούλευση διαχειριστικού σχεδίου για τα νερά της Θεσσαλίας και προβλέπει τη μείωση της εκτρεπόμενης ποσότητας νερού από 600 εκατ. κ.μ. σε 250 εκατ. κ.μ. ετησίως και τον επανασχεδιασμό του φράγματος της Συκιάς. Επίσης, προβλέπει την πλήρωση και τη χρησιμοποίηση του φράγματος της Μεσοχώρας για την παραγωγή ενέργειας από τη ΔΕΗ. Ως σκοπό της εκτροπής το Δημόσιο προτάσσει την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ποταμού Πηνειού (αφού το Ευρωδικαστήριο είχε επιτρέψει την εκτροπή κυρίως για υδροδότηση πόλεων και περιβαλλοντική αποκατάσταση περιοχών, αλλά όχι για άρδευση γεωργικών εκτάσεων).

Οι πληροφορίες προκύπτουν από έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, το οποίο κατέθεσε χθες η πλευρά του Δημοσίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου είχε καταλήξει για πολλοστή φορά η υπόθεση της εκτροπής. Η πλευρά του Δημοσίου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, αίτημα που δεν έγινε δεκτό και η υπόθεση εκδικάστηκε. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, που αντίκεινται στην εκτροπή, υποστήριξαν ότι είναι πάγια τακτική του Δημοσίου να εμφανίζεται με ένα νέο σχέδιο έπειτα από κάθε δικαστική εμπλοκή της εκτροπής αντί να προχωρήσει στην ακύρωση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εκτροπής βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή