Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων καλά κρατεί

Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων καλά κρατεί

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μόνο στα χαρτιά βρίσκεται η ισότητα των δύο φύλων» διεμήνυσε χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Shulz. Οπως επισήμανε, οι γυναίκες πληρώνονται 16,2% λιγότερο από τους άνδρες για την παροχή της ίδιας υπηρεσίας, ενώ έχουν θιγεί περισσότερο από την κρίση. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη στο διάστημα 4/2/2013 έως 7/2/2013. Το 52% των ερωτώμενων πιστεύει ότι εξαιτίας της κρίσης καθυστερεί η ένταξη των αποφοίτων πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας, το 41% κάνει λόγο για έλλειψη αξιοκρατίας και 46% για αύξηση της αδήλωτης εργασίας. Στα σημεία που δίνουν μεγαλύτερη σημασία οι εργοδότες όταν έχουν απέναντί τους μία γυναίκα, το 47% αναφέρει την εξωτερική εμφάνιση, το 45% την ύπαρξη παιδιών, και μόλις 32% το επίπεδο σπουδών. Οταν όμως η πρόσληψη αφορά σε άνδρα, η βαρύτητα δίνεται στην επαγγελματική πείρα (55%) και τις σπουδές (50%), ενώ στον γονεϊκό του ρόλο μόλις 9%. Η ατζέντα που «θέτουν» οι Ελληνίδες για τις επόμενες ευρωεκλογές περιλαμβάνει τη βία σε βάρος τους (19%), την εναρμόνιση καριέρας και οικογένειας (17%), την άνιση κατανομή των ευθυνών εντός της οικογένειας (12%), ενώ το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα που απασχολεί τις υπόλοιπες Ευρωπαίες (21%) μοιάζει να μην είναι τόσο φλέγον στην Ελλάδα (13%).

Απάντηση γυναικών

«Η λέξη κρίση ταυτίζεται στο μυαλό μου με την ανεργία» ανέφερε στην ομιλία της στη χθεσινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «Οι γυναίκες απαντούν στην κρίση», η κοινωνική λειτουργός στον Δήμο Αχαρνών, κ. Εφη Μπόθου. «Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η γυναίκα είχε την επιλογή να μείνει για ένα διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, για να μεγαλώσει τα παιδιά της, σήμερα λόγω κρίσης, αυτό μοιάζει πολυτέλεια». Είναι, άραγε, το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; «Πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τις νέες γυναίκες, αρκεί να το παλέψουν», σημειώνει έτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Navigator Shipping, που μαζί με άλλες επτά γυναίκες επιχειρηματίες έχουν ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, i-for U. «Στόχος μας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε νέες επιχειρηματίες γυναίκες μέσα από τη δημιουργία ζευγών, που αποτελούνται από μια πεπειραμένη επιχειρηματία και μια νεοεισερχόμενη στον κλάδο». Μέσα σε ένα χρόνο έχουν δημιουργηθεί ήδη 23 τέτοια «ζεύγη».

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το 9% των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων διοικείται από γυναίκα. Για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, απαιτείται η υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας από το κράτος και όχι η πρόωρη συνταξιοδότηση σε ακόμα παραγωγικές ηλικίες, υποστήριξε ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή