Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας η θετική λίστα φαρμάκων που θα περιλαμβάνει τα σκευάσματα τα οποία θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία με νέες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νέα θετική λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν θα αφαιρεθεί κανένα φάρμακο. Αντίθετα θα «μετακομίσουν» οκτώ σκευάσματα που είχαν βρεθεί στην αρνητική λίστα και άρα δεν καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά Ταμεία -μετά την εξέταση, από τον ΕΟΦ, των ενστάσεων- αλλά και 15 σκευάσματα που είχαν «ξεχαστεί» εκτός λιστών. Με τη θετική λίστα το υπουργείο Υγείας αντικαθιστά την αποζημίωση των φαρμάκων με βάση το φθηνότερο γενόσημο της δραστικής ουσίας με μία ασφαλιστική τιμή φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία. Εάν η τιμή του φαρμάκου ξεπερνά την ασφαλιστική τιμή, τότε θα κληθεί ο ασφαλισμένος να καταβάλει το μισό της διαφοράς από την τσέπη του.
Η νέα θετική λίστα φαρμάκων, σε συνδυασμό με τα δύο δελτία τιμών φαρμάκων που έχουν βγει το τελευταίο εξάμηνο (ένα του Οκτωβρίου και η επικαιροποίησή του που ισχύει από τις αρχές Μαρτίου), αποτελεί το βασικό μέτρο συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2013. Εφέτος, η δημόσια ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους πιστωτές, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, «επιστρέφοντας» έτσι στα επίπεδα του 2004. Ηδη τους δύο πρώτους μήνες του έτους, τα στοιχεία είναι σχετικά ενθαρρυντικά και ο στόχος δείχνει εφικτός. Τον περασμένο Ιανουάριο, η δαπάνη «έκλεισε» στα 236 εκατομμύρια ευρώ (φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία) και ο Φεβρουάριος φαίνεται ότι θα «κλείσει» στα 210 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 -μήνας με τον οποίο επιλέγει να συγκρίνει τα στοιχεία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιας και δεν υπήρχαν κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών- η δαπάνη ήταν στα 274,7 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος θα πρέπει η μηνιαία δαπάνη να μην ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Εντός στόχων
Το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη «έκλεισε» εντός στόχων, στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ -αφού εφαρμόστηκε και το claw back, δηλαδή η υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να επιστρέφουν οποιαδήποτε υπέρβαση της δαπάνης στα ασφαλιστικά Ταμεία-, μειωμένη κατά 1,1 δισ. σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το βασικό «εργαλείο» που χρησιμοποιήθηκε για τη θεαματική αυτή περικοπή της δαπάνης ήταν η μείωση των τιμών, που συνέβαλε σε εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 έως και τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές των φαρμάκων είχαν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 15,4%. Το υπόλοιπο ποσό της εξοικονόμησης προήλθε από την εφαρμογή των rebate σε φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον έλεγχο των συνταγών, την αποζημίωση με βάση τη δραστική ουσία και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη σε ορισμένες κατηγορίες σκευασμάτων. Σημειώνεται ότι από το 2009 έως σήμερα, η δαπάνη βαίνει διαρκώς μειούμενη, όπως άλλωστε ήταν και το βασικό ζητούμενο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το 2009 η δαπάνη ήταν 5,28 δισ. ευρώ, το 2010 έπεσε στα 4,5 δισ. ευρώ και το 2011 περίπου στα 4 δισ. ευρώ.