Χρόνιο SOS για τα απορρίμματα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκουπίδια που εδώ και ένα μήνα έχουν πνίξει τους δρόμους της Τρίπολης και της Ερμιόνης είναι ένα σύμπτωμα μόνο μιας κατάστασης που κακοφορμίζει επί δεκαετίες. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο είναι μια θλιβερή ιστορία, που σημαδεύεται από την ανικανότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς το πρόβλημα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και προκαλώντας βλάβες στο περιβάλλον. Μόλις πριν από μία εβδομάδα χρειάστηκε να παρέμβει το υπουργείο Περιβάλλοντος -βγαίνοντας με τη σειρά του από τον λήθαργο- για να ξεκαθαρίσει βασικές αρμοδιότητες…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τις 78 παράνομες χωματερές που είναι σε λειτουργία σε όλη τη χώρα, οι 32 (41%) βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Νόμιμοι ΧΥΤΑ υπάρχουν μόλις τρεις: στην Πάτρα και το Κιάτο λειτουργούν, παρότι έχουν κορεστεί, ενώ στο Ξυλόκαστρο δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότησή του, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί. Στην Ερμιονίδα, την Πύλο και τους Μολάους έχουν εγκατασταθεί 3 «δεματοποιητές» απορριμμάτων. Οι δύο τελευταίοι δεν λειτουργούν (στα Δίδυμα Ερμιονίδας έχουν συσσωρευτεί 30.000 τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών και στην Πύλο 15.000).

Πού πηγαίνουν, λοιπόν, τα σκουπίδια; Οι περισσότεροι δήμοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις χωματερές. Πρέπει, όμως, να βρεθεί μια άλλη λύση τουλάχιστον για 2-3 χρόνια ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τρεις διαγωνισμοί για την ανάθεση μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της διαχείρισης των απορριμμάτων (στην περιφέρεια Πελοποννήσου στην Ηλεία και στην Αχαΐα). Ολα αυτά αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τους διαγωνισμούς. «Η πολιτεία μάς επέβαλε το 2012 το κλείσιμο των χωματερών, προωθώντας, παράλληλα, μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την εγκατάσταση συστημάτων προσωρινής διαχείρισης», λέει ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης. «Ομως το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για τη μόνιμη λύση τινάχθηκε στον αέρα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί η προσωρινή λύση. Το μόνο που ήθελαν ήταν να κλείσουν οι ΧΑΔΑ, χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα γίνουν τα σκουπίδια».

Εχασαν χρόνο

Τι συμβαίνει, λοιπόν; «Οι περισσότεροι δήμοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις χωματερές. Ζητήσαμε να κηρυχθούν η Τρίπολη και η Ερμιονίδα σε έκτακτη ανάγκη, για να ξαναστείλουμε κι εμείς σκουπίδια στη χωματερή. Και να επιτραπεί η μεταφορά σκουπιδιών εκτός Περιφέρειας, στο Αγρίνιο, στη Φυλή, οπουδήποτε μπορεί να γίνει νόμιμα».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτιμά ότι οι δήμοι έχασαν χρόνο. «Ορισμένοι δήμαρχοι δεν πίστεψαν ότι θα κλείσουν οι χωματερές, δεν προετοιμάστηκαν και τώρα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τρίπολης, βρέθηκαν σε αδιέξοδο», λέει η κ. Ντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων. «Τώρα οι δήμοι πρέπει να βρουν χώρους για την εγκατάσταση μονάδας διαλογής, κομποστοποίησης και δεματοποίησης. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και μέχρι το 2015 το ζήτημα θα αποτελεί παρελθόν».

Προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρενέβη για να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες. «Υπάρχει σύγχυση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα διαγωνισμό για τη μόνιμη λύση και μόλις προ ημερών, έπειτα από πιέσεις, ανέλαβε την οργάνωση της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων», λέει στην «Κ» ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Μαν. Αγγελάκας. «Πολύ φοβάμαι ότι η Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού ενόψει δημοτικών εκλογών δεν θα πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Δεν είμαι αισιόδοξος για τον διαγωνισμό, ξέρω τη δυσκολία των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT